Na Bolhi niz neveljavnih ponudb za skakalni finale v Planici

Mesec pred finalom svetovnega pokala preprodajalci že na delu. Po prejeti prijavi je policija že sprožila preiskavo.

Objavljeno
24. februar 2016 22.05
Vstopnice za smučarske skoke v Planici, Ljubljana, 24. februar 2016 [Vstopnice,smučarski skoki,Planica,Ljubljana]
Tanja Volarič, Blaž Račič, Samo Petančič
Tanja Volarič, Blaž Račič, Samo Petančič
Ljubljana – Čeprav so stojišča za sobotne in nedeljske tekme finala svetovnega pokala v smučarskih skokih v Planici že razprodana, je bilo le vprašanje časa, kdaj se bodo pojavili preprodajalci. Potem ko je del kupcev, ki so vstopnico kupili zunaj uradnih spletnih strani, to preverilo pri uradnem prodajalcu Kompasu, se je pokazalo, da so nekateri Slovenci že nasedli na goljufivo ponudbo.

Potem ko so v Kompasu zadevo predali policiji, so tudi sami primerjali črtne kode vstopnic, ki so jim jih kupci – doslej so imeli tri primere – dali v preverjanje. »V oči nam je padlo že to, da so imele te vstopnice žig in podpis, mi pa jih ne žigosamo,« je pojasnil Jure Uranjek, potem ko so odkrili, da na Bolhi podobne vstopnice ponuja ista oseba, ki jih je domnevno kupila 32. Ker so to v resnici kopije iste vstopnice, je veljavna le ena, zaradi česar ni nevarnosti, da bi bilo na prizorišču več ljudi, kot jih načrtujejo organizatorji, a ker gre v vsakem primeru za kaznivo dejanje, so vse predali policiji. »Mislim, da ni skrbi, da bi nekdo ponarejal črtno kodo,« zagotavlja Uranjek, ki opozarja, da so v prekršku tudi vsi, ki pravilno kupljene vstopnice prodajajo naprej po višji ceni, saj gre za nelegalno prodajo, pri kateri niso plačali davka. V Kompasu so poskušali doseči, da bi Bolha umaknila sporne oglase, a je celoten postopek dolgotrajen.

Nataša Pučko, predstavnica za odnose z javnostjo na Policijski upravi Ljubljana je za Delo povedala, da policisti zbirajo obvestila in dokaze zaradi suma storitve kaznivih dejanj goljufije in ponarejanja listin. Po njenih besedah so odkrili najmanj dve vstopnici s podvojenimi serijskimi številkami, več podrobnosti pa nam zaradi tajnosti predkazenskega postopka ni mogla povedati. Primož Finžgar opozarja, da utegnejo imeti obiskovalci s ponarejenimi vstopnicami ali vstopnicami, ki jih ne bodo kupili pri pooblaščenih prodajalcih, težave pri vstopu na prizorišče tekmovanj. Vsaka vstopnica je označena s črtno kodo, vsaka črtna koda pa omogoča le en vstop na prizorišče, zato bodo vsi, ki bodo poskusili vstopiti s kopirano vstopnico, ostali pred vrati. Po njegovem brez vstopnice v Planico v času tekmovanj sploh ne bo mogoče priti, kako bodo še pred prizoriščem ugotavljali morebitno neveljavnost vstopnic, pa ni hotel razkriti.

Na oglasnem portalu Bolha smo odkrili najmanj 80 oglasov za vstopnice za Planico; tudi za že razprodane tekme konec tedna. Pri ponudbah, kjer je navedeno, za katero tribuno veljajo vstopnice, cene niso dosti višje od uradnih, oglasi, kjer teh podatkov ni, pa pogosto nimajo objavljenih GSM-številk. Medtem ko nekateri prodajalci poskušajo kupce prepričati, da jim ne prodajajo mačka v žaklju, z zagotovili, da imajo originalne račune, imajo drugi oglasi navedeno zgolj ceno vstopnice in pripeto fotografijo Planice. Odtipkali smo nekaj telefonskih številk in vsi prodajalci so povedali, da vstopnice prodajajo, ker si tekem zaradi obveznosti ne bodo mogli ogledati. Nedvomno bolj tvegane so ponudbe, pri katerih je s prodajalcem mogoče stopiti v stik le po elektronski pošti ali profilu na oglasnem portalu. Na portalu v opozorilih in nasvetih priporočajo osebni nakup vstopnic, in ne po pošti, kupci pa naj zahtevajo osebne podatke prodajalca, veljavnost črtne kode na vstopnici pa je mogoče preveriti tudi s telefonskim klicem organizatorja.

Ne nujno nezakonito?

Nadaljnja prodaja kupljenih vstopnic ni nujno nezakonita, trdijo na tržnem inšpektoratu. Po njihovem je preprodaja lahko zakonita, če gre vstopnice, ki so jih fizične osebe kupile zase in se dogodka ne morejo udeležiti, s prodajo pa bi rade povrnile samo stroške nakupa. Preprodaja večjega števila vstopnic, brezplačnih sponzorskih vstopnic ali vstopnic po višjih cenah pa se šteje za delo na črno, menijo inšpektorji. V nasprotju z njimi je profesor z ljubljanske ekonomske fakultete Branko Korže že pred časom povedal, da je vsaka preprodaja vstopnic neregistriranih oseb kazniva in da bi zato inšpektorji v primeru prodaje na spletnih portalih lahko ukrepali. Ukvarjanje s trgovino in preprodajo je po njegovem nedopustno, če prodajalec za to dejavnost ni registriran in od opravljanja dejavnosti ne plačuje davka.