Na čakalni listi ostalo 715 otrok

Na čakalnih listah za prosto mesto v ljubljanskih vrtcih je ostalo še 715 otrok, je danes pojasnila načelnica oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje. Prostor bodo poskušali zagotoviti z razpisom koncesij za 50 novih oddelkov v zasebnih vrtcih.

Objavljeno
15. september 2009 17.43
Ta.R./STA
Ta.R./STA
Ljubljana - Na čakalnih listah za prosto mesto v ljubljanskih vrtcih je ostalo še 715 otrok, je danes pojasnila načelnica oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje Marija Fabčič. Prostor bodo poskušali zagotoviti z razpisom koncesij za 50 novih oddelkov v zasebnih vrtcih, sicer pa bodo v tem šolskem letu zagotovili skupaj 38 novih oddelkov v vrtcih.

Kot je na redni novinarski konferenci pojasnil župan Zoran Janković, bo mestni svet sklep za razpis koncesij obravnaval že na septembrski seji, razpis pa bo nato objavljen v oktobru. O razpisnih pogojih zaenkrat na Mestni občini Ljubljana (MOL) še ne želijo govoriti, pojasnili so le, da bodo koncesije razpisali za pet let.

 

Cena vrtca pri koncesionarju bo za starše enaka kot v javnem vrtcu, saj višino plačila staršev določa MOL. Občina po besedah načelnice v enaki meri sofinancira javne in zasebne vrtce. V Ljubljani je zdaj sedem zasebnih vrtcev, od tega dva walfdorska vrtca in dva vrtca, ki delata po programu montessori.

 

Na MOL so sicer pričakovali, da bo tako kot doslej od 100 do 200 staršev odstopilo od pogodbe, ker bodo za varstvo otroka našli drugo možnost, vendar se to letos ni zgodilo. S 1. septembrom so v vrtec prišli vsi vpisani in sprejeti otroci v prvem starostnem obdobju, tako po besedah načelnice ni nobenega prostega mesta.

 

Fabčičeva je predstavila tudi podatke o vpisu za to šolsko leto. Ocenjujejo, da bo ljubljanske vrtce obiskovalo 1277 otrok iz drugih občin. V oddelke prvega starostnega obdobja so letos na novo vpisali 10 otrok iz drugih občin, v oddelke drugega starostnega obdobja pa 106 otrok.

 

Letošnji vpis v vrtce je po besedah načelnice presegel vsa pričakovanja. Od septembra 2006, ko je bilo v vrtec vpisanih 10.554 otrok v 687 oddelkih, pa do letos, ko pričakujejo 13.027 otrok v 754 oddelkih, so z investicijami in racionalno organizacijo oddelkov v vrtcih pridobili 2473 dodatnih mest v 67 oddelkih. To po županovih besedah pomeni kar 14 novih vrtcev. Vključenost otrok v vrtec pa se je v Ljubljani povečala že na 85 odstotkov, slovensko povprečje je sicer 62 odstotkov otrok, vključenih v vrtec.

 

Za razpisanih 2900 prostih mest v ljubljanskih vrtcih so na MOL prejeli 9486 vlog za 5007 otrok, od tega 4058 otrok s stalnim prebivališčem v MOL. V juniju se je po navedbah načelnice to število znižalo na 3739 otrok, kar je pomenilo, da morajo zagotoviti še 1247 mest. Začeli so s pripravo ukrepov in do konca leta bodo nanovo odprli 19 oddelkov za 266 otrok, prihodnjo pomlad pa še 19 oddelkov za prav toliko otrok.

 

Ker tudi to ne bo zadoščalo za sprejem vseh otrok v oddelku za predšolsko vzgojo, pripravljajo razpis koncesij za 50 oddelkov za otroke prvega starostnega obdobja, in sicer na območjih MOL, kjer kapacitet v vrtcih primanjkuje. V razpisu bo predvidoma tudi sofinanciranje investicije, je napovedala Fabčičeva.

 

Tako bodo na MOL poskušali nadomestiti možnost pridobitve prostih mest z začasno izenačitvijo normativa v homogeni in heterogeni skupini, na kar pa ministrstvo za šolstvo in šport ni pristalo. Poleg tega MOL preko razpisa sofinancira tudi organizacijo občasnega varovanja otrok na domu društva Sezam.

 

Po besedah Fabčičeve na MOL sicer pripravljajo tudi nove investicije, vendar so odvisni od sprejema izvedbenega prostorskega načrta (IPN) MOL, ki že zamuja. V njem je namreč za gradnjo vrtcev rezerviranih 50 lokacij. Gradnja novega vrtca je proces, ki traja okoli tri leta, je pojasnil Janković.

 

Glede IPN je župan povedal, da so se na to temo prejšnji četrtek pogovarjali s predstavniki kmetijskega ministrstva, pogovore pa naj bi predvidoma zaključili prihodnji teden. Če bodo dosegli dogovor, bo ministrstvo za okolje in prostor lahko izdalo okoljsko poročilo za IPN, nato pa se bo nadaljeval postopek razgrnitve in sprejema dokumenta na mestnem svetu.