Na Celjskem porast primerov borelioze

Na Celjskem so samo v juliju zabeležili 247 primerov lymske borelioze, sicer najpogostejše bolezeni, ki jo prenašajo klopi. Gre za največje število prijav v regiji v enem mesecu doslej.

Objavljeno
26. avgust 2009 12.27
klop
Šp.K./STA
Šp.K./STA
Celje - Na Celjskem so samo v juliju zabeležili 247 primerov lymske borelioze, sicer najpogostejše bolezeni, ki jo prenašajo klopi. Gre za največje število prijav v regiji v enem mesecu doslej. V Zavodu za zdravstveno varstvo Celje zato opozarjajo na preventivne previdnostne ukrepe za bivanje in gibanje v naravi.

V celjskem zavodu za zdravstveno varstvo med drugim navajajo, da je v preteklem mesecu največ primerov bilo v upravnih enotah Laško, Sevnica in Žalec. V prvih sedmih mesecih letos so v regiji sicer zabeležili 635 prijavljenih primerov bolezni, v istem obdobju lani 435, v celotnem lanskem letu pa 806.

 

Povzročitelja borelioze prenašajo navadni klopi. Cepiva proti boreliozi ni, tako da imajo največjo težo pri zaščiti pred ugrizi klopov prav previdnostni preventivni ukrepi. Borelioza lahko povzroči resne zdravstvene zaplete, a če jo pravočasno prepoznamo, je z ustreznimi antibiotiki povsem ozdravljiva, pojasnjujejo.

 

V Zavodu tako priporočajo, da za bivanje in gibanje v naravi uporabljamo oblačila iz gladkega materiala, ki klopom onemogočijo, da bi se oprijeli. Uporabimo tudi repelente, ki odganjanjo mrčes. Po vrnitvi domov moramo telo temeljito pregledati, pri tem pa posebno pozornost namenimo poraščenim delom telesa, kožnim gubam, uhljem, pazduham in dimljam. Pri otrocih skrbno pregledamo tudi lasišče. Pregledati moramo tudi šive na obleki, saj se v njih pogosto skrivajo klopi, še priporočajo.

 

Klopa moramo čim hitreje in pravilno odstraniti, da zmanjšamo možnost okužbe. Zelo pomembno je, da ne spregledamo zgodnje bolezenske spremembe pri boreliozi, za katero je značilen rdeč kožni madež, ki se postopoma širi, osrednji del pa bledi. Kožna sprememba, ki se pojavi na mestu vnosa bakterij nekaj dni do nekaj tednov po ugrizu, je posledica lokalnega širjenja bakterij po koži. V tej fazi je lymska borelioza povsem ozdravljiva z antibiotiki, poudarjajo na celjskem zavodu za zdravstveno varstvo.

 

V Sloveniji je bilo v letu 2008 zabeleženih 5160 primerov borelioze, kar je 35 odstotkov več kot v letu 2007.