Na Cerju bo zaživela sešivalnica spomina

Večeri dokumentarnega filma bodo filmi preko osebnih zgodb šivali zgodovino prostora, ki ga meja ne ločuje več.

Objavljeno
09. oktober 2014 21.00
Katja Željan, Nova Gorica
Katja Željan, Nova Gorica

Cerje – V pomniku braniteljem slovenske zemlje na Cerju jutri začenjajo z jesenskimi večeri dokumentarnega filma, ki se bodo odvijali vsak drugi petek do 21. novembra ob 19. uri. Štirje dokumentarni filmi preko osebnih zgodb z ene in druge strani meje šivajo zgodovino prostora, ki ga meja ne ločuje več.

Pomnik na Cerju postaja tako oddajnik, ki povezuje in vabi k dialogu z željo, da se zgodovina konfliktov v tem prostoru ne bi ponovila. Jesenski večeri so bili nekoč čas pripovedovanja zgodb, zato se bodo po projekciji filmov z avtorji pogovarjali o dogodkih, zgodbah in ljudeh, ki jih bo v spomin priklical ogled filma.

Ta petek, 10. oktobra, bodo zavrteli film Spomin na soško fronto v režiji Mije Anžekovič in po scenariju Dorice Makuc v produkciji RTV Slovenija, dva tedna kasneje pa film Onstran žice v režiji Dorina Miniguttija v produkciji Zavoda Kinoatelje, Immaginarie ter Focus Media in Agherose. 7. novembra si bo mogoče ogledati film Moja meja v režiji Nadje Velušček in Anje Medved v produkciji Kinoateljeja in RAIA za Furlanijo Julijsko krajino, 21. novembra pa film Mama Evropa v režiji Petre Seliškar. Večere organizira Zavod Kinokašča v sodelovanju s Kinoateljem in občino Miren-Kostanjevica.