Na delo v Avstrijo le z znanjem nemščine

Na avstrijskem Koroškem je delo našlo okoli 2500 slovenskih delavcev, v Avstriji jih skupaj dela nekaj čez 14.000.

Objavljeno
25. september 2014 18.53
Zaposlitveni sejem Kranj
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice

Kranj – Včeraj so v Kranju organizirali zaposlitveni sejem, na katerem so predstavili tudi ponudbo delodajalcev na avstrijskem Koroškem. Na Gorenjskem brezposelni namreč delo iščejo tudi v Avstriji.

Na Gorenjskem je brezposelnost devet odstotna in pod slovenskim povprečjem (12,7 odstotkov). Kot je povedal vodja celovškega zavoda za zaposlovanje Hans Rehsmann, je med slovenskimi brezposelnimi veliko zanimanja za delo v Avstriji, precejšnje pa je tudi zanimanje avstrijskih delodajalcev za zaposlovanje Slovencev. Samo na širšem območju Celovca letno odprejo okoli 8000 delovnih mest, tamkajšnja brezposelnost je okoli štiri odstotna.

Plača v Avstriji 30 odstotkov višja

Ključno za delo v Avstriji je znanje nemškega jezika, je izpostavil Rehsmann. Slovenci v Avstrijo na delo prihajajo zelo motivirani, imajo ustrezna znanja in so prilagodljivi, je ocenil. Drago Perc, vodja kranjske enote zavoda za zaposlovanje, je dodal, da je v Avstriji plača praviloma za okoli 30 odstotkov višja kot v Sloveniji.

Na avstrijskem Koroškem je delo našlo okoli 2500 slovenskih delavcev (v Avstriji jih skupaj dela nekaj čez 14.000), od tega jih je polovica z Gorenjske, ocenjuje Drago Perc. Za povečevanje možnosti slovenskih delavcev za zaposlitev v Avstriji zavod za zaposlovanje organizira osnovne tečaje nemščine.

Premalo delovnih izkušenj

Manj razpoložljivih delovnih mest je za starejše brezposelne, je ugotavljal izkušeni 48-letni Zoran Simonski iz Ljubnega in dodal, da bi se v primeru, da bi našel delo v Avstriji, priučil tudi jezika.

»Mladi nimamo delovnih izkušenj, v šoli jih nismo dobili dovolj«, je kot ključno oviro na poti do zaposlitve izpostavil Jure Duh iz Tržiča, ki je končal tehniški program mehatronik ter dodal, da je zanj težava pri iskanju zaposlitve v Avstriji tudi zaradi nepoznavanja nemškega jezika.

Urša Zagmajster iz Tržiča je končala šolanje v Avstriji in dobro pozna nemški jezik. Ugotavlja, da znanje nemščine samo po sebi ni dovolj. Treba je imeti še druga znanja, je dejala.

Mladi nimajo dovolj izkušenj, kar je ovira, je dejal Robert Starc iz jeseniškega Acronija, ki je skupaj z 12 gorenjskimi podjetji sodeloval na sejmu, zato jih zanimajo tudi brezposelni starejši od 40 let. Na sejem so prišli do bi spoznali bazo iskalcev zaposlitev in vzpostaviti stik z njimi, je povedal Starc.