Na Dursu so se “malo” ušteli

Davčna uprava je nekaterim zavezancem obračunala za skupaj 73,7 milijona tolarjev dohodnine preveč. Generalni direktor Dursa zatrjuje, da so nepravilni obračuni že v postopku saniranja.

Objavljeno
12. februar 2007 20.25
Mojca Centa Debeljak, Ivan Simič in Avguštin Starič
Ljubljana - Zavezancem za dohodnino po besedah generalnega direktorja Davčne uprave RS (DURS) Ivana Simiča zaradi revijskega poročila, v katerem je računsko sodišče informacijskemu sistemu Dursa izreklo negativno mnenje, ni treba skrbeti. Vse ugotovljene napake so že v postopku saniranja, je danes na novinarski konferenci v Ljubljani zatrdil Simič.

Zavezancem so v večini primerov že izdali nove odločbe, je povedal Simič. Tistim, ki so imeli previsoko odmerjeno dohodnino, se že vrši vračilo dohodnine, medtem ko pri tistih, ki so jim vrnili previsoke zneske, postopki vračanja že potekajo.

Enim zaračunali preveč, drugim premalo

Kot je računsko sodišče ugotovilo v revizijskem poročilu o učinkovitosti in pravilnosti delovanja informacijskega sistema Dursa, je davčna uprava pri dohodnini za leto 2005 nekaterim zavezancem obračunala za skupaj 73,7 milijona tolarjev dohodnine preveč, drugim pa za skupaj 17,9 milijona tolarjev premalo. Za kolikšno število zavezancev gre, Simič ni znal povedati.

Računsko sodišče je pri obračunu dohodnine odkrilo napake tako pri generalnem davčnem uradu kot pri zunanjem izvajalcu, podjetju RRC. Vsaka odkrita napaka je povzročila preverjanje vseh postopkov, je zatrdil Simič. Ko so denimo odkrili napako pri upoštevanju normiranih stroškov, so obnovili tudi tiste že izdane odločbe, pri katerih zavezanci niso opazili napake.

Simič: Če zavezanec ni reagiral, potem težko rečemo, da je prišlo do napake

Simič sicer meni, da lahko govorimo o nepravilnosti samo v tistih primerih, ko so jih odkrili zavezanci ali pa davčna uprava. "Če zavezanec ni reagiral, potem težko rečemo, da je prišlo do napake, " je dejal. Po njegovem mnenju si lahko pred oddajo napovedi za odmero dohodnine vsak zavezanec lahko sam izračuna, koliko bo moral doplačati oz. bo dobil vrnjeno, in če se potem odločba z njegovimi izračuni ne ujema, se lahko pritoži.

Trenutna pogodba z RRC, ki za Durs opravlja izračune dohodnine že več kot 17 let, velja do konca marca 2008. Ali jo bodo podaljšali, Simič danes še ne zna odgovoriti, sam pa se zavzema za to, da bi vse posle v zvezi z obračunom dohodnine prevzela davčna uprava. Vprašanje pa je, kako hitro je mogoče izvesti ta prehod, je dodal.

Računsko sodišče je revizijo opravili na Simičevo pobudo. "Ko sem lani prevzel vodenje Dursa, sem poznal težave z informacijskim sistemom, zato sem želel mnenje neodvisne ustanove," je pojasnil. Poročilo, ki ga je sodišče objavilo prejšnji teden, potrjuje, da je obstoječi sistem na nekaterih področjih dober (npr. register davčnih zavezancev in obračun davka na dodano vrednost), kritično pa je na področju dohodnine.

Informacijski sistem Dursa je treba prenoviti

Poročilo računskega sodišča tako potrjuje potrebo po prenovi informacijskega sistema Dursa, ki so ga začeli vzpostavljati v 80. letih prejšnjega stoletja in je danes tehnološko zastarel. Vsako obsežno vlaganje v obstoječi sistem bi bilo po Simičevih besedah nesmotrno in negospodarno, zato so se odločili za njegovo celovito prenovo.

S pripravo dokumentacije so začeli lani poleti, marca letos pa naj bi bil objavljen mednarodni razpis. Nov sistem, ki naj bi bil po načrtih vzpostavljen v treh letih, mora biti "dosti, dosti boljši od obstoječega", je dejal Simič. Vrednost projekta je ocenil na 25 milijonov evrov.

Kljub temu, da novega informacijskega sistema še ne bo prav kmalu, pa Simič obljublja, da se dohodnina za leto 2005 ne sme ponoviti. Na podlagi novega zakona o davčnem postopku se dohodnina za leto 2006 izvaja drugače, je pojasnil. Kontrolne podatke so že dobili in jih zdaj obdelujejo, do konca marca pa bodo vsi zavezanci dobili na dom predizpolnjene obrazce, je še povedal.