Na Golteh več kot 2000 planincev in kolesarjev

Uradno so odprli tudi turnokolesarko pot.

Objavljeno
18. junij 2016 20.08
Borut Tavčar
Borut Tavčar

Celje - Sonce je bilo kažipot za več kot dva tisoč planincev, turnih kolesarjev in drugih ljubiteljev gora in narave vseh generacij, ki so se danes zbrali na Dnevu slovenskih planinskih doživetij pri Mozirski koči na Golteh. Dogajanje so popestrili vodeni planinski, turnokolesarski in naravovarstveni izleti, ustvarjanje, plezanje, orientacija, gorsko reševanje in prešerna planinska pesem. Odprli so tudi Slovensko turnokolesarsko pot, edinstveni projekt pri nas in v Evropi.

Mladi planinci so uživali v družinskem orientacijskem pohodu, ustvarjalnih delavnicah, plezanju na plezalnem stolpu in se preizkusili v veseli planinski šoli. Odrasli so se v družbi planinskih in turnokolesarskih vodnikov samostojno povzpeli na Golte iz različnih izhodišč ter se odpravili po naravoslovni krožni poti po planoti, na Boskovec, si ogledali Alpski vrt in rezervat Mozirska požganija. Majhne in velike sta pritegnili vaja celjskih gorskih reševalcev s prikazom reševanja jadralnega padalca z drevesa ter helikopterska vaja policije.

Za dva pametna je pot dovolj široka

»S Slovensko turnokolesarsko potjo želimo povezati vsa pomembnejša slovenska gorstva, predstaviti tako naravne lepote kot tudi številne zanimive kraje, pomembne za planistvo, pa tudi tiste z zgodovinskim in kulturnim izročilom. Povejmo na glas, zgledovali smo se po Slovenski planinski poti, ki je orala ledino med pohodniškimi potmi v Evropi. Priložnost ponujamo tako našim planinskim kočam kot tudi malo obiskanim predelom in v njih majhnim turističnim ponudnikom. Pot pomeni nekaj novega, saj takšne označene kolesarske poti, dolge približno 1800 kilometrov in z višinsko razliko več kot 50.000 metrov, ni nikjer v Evropi. Pot je dolga in ponekod naporna, toda tehnično ne prezahtevna, saj želimo ponuditi možnost kolesarjenja širokemu krogu turnih kolesarjev,« je ob odprtju STKP poudaril načelnik komisije za turno kolesarstvo PZS Jože Rovan.

Snovalci poti so se pri načrtovanju izogibali potem, kjer je pričakovati velik obisk pohodnikov, izbirali so dovolj široke poti, kjer se lahko varno srečata pešec in kolesar. Od kolesarjev pa seveda pričakujejo, da bodo pri srečevanju zmanjšali hitrost in na zahtevnih mestih ustavili in dali prednost pešcem. »Pohodniki in kolesarji se počasi navajamo drug na drugega, mnogi tako ali tako nastopamo v obeh vlogah, ob primerni strpnosti z obeh strani zato ne pričakujemo težav, kajti za dva pametna je vsaka pot dovolj široka,« je še dodal Rovan.

Sledijo naj še drugi

Predsednik Planinske zveze Slovenije Bojan Rotovnik pa je povedal: »Projekt Slovenske turnokolesarske poti je nastal, ker je turno kolesarstvo ena izmed dejavnosti naše organizacije, poleg tega pa želimo, da služi kot vzorčni primer umeščanja kolesarskih poti v prostor. Tako želimo spodbuditi kolesarske organizacije, da se glede na povečano število kolesarjev zunaj urbanih središč bolj optimistično lotevajo priprave namenskih kolesarskih poti in se ob tem predhodno uskladijo tako z lastniki zemljišč kot tudi s pristojnimi organizacijami. Verjamem, da se bo s povečanim številom namenskih kolesarskih poti občutno razbremenilo tiste poti, ki so manj primerne ali neprimerne za kolesarje.«

Koče so odprte

Dan slovenskih planincev že tradicionalno pomeni začetek poletne planinske sezone, ki traja do sredine septembra in v gore privabi največ ljubiteljev gora, ki bodo lahko uživali tudi gostoljubje planinskih koč, saj je večina že odprtih , preostale pa bodo do konca junija.