Na Hrvaškem navdušenje, v Sloveniji skepsa

Medtem ko so na Hrvaškem že od petka hvalili uspešnost premierke Kosorjeve, se je slovenski predsednik vlade soočal s številnimi kritikami in napovedjo naknadnega zakonodajnega referenduma pred vstopom Hrvaške v Evropsko unijo.

Objavljeno
12. september 2009 23.07
R. N.
R. N.
Petkov dogovor med hrvaško premierko Jadranko Kosor in slovenskim predsednikom vlade Borutom Pahorjem o rešitvi mejnega spora med državama, ki bo Hrvaški omogočil nadaljevanje pridruževanja Evropski uniji, je bil tudi včeraj v središču medijske pozornosti.

Medtem ko so na Hrvaškem že od petka hvalili uspešnost premierke Kosorjeve, se je slovenski predsednik vlade soočal s številnimi kritikami in napovedjo naknadnega zakonodajnega referenduma pred vstopom Hrvaške v Evropsko unijo. Jadranke Kosor, ki je včeraj na srečanju s člani skupine hrvaških pogajalcev z Evropsko unijo izrazila pričakovanje, da bo Zagreb do konca leta končal pristopna pogajanja, zahteva za razpis referenduma ne skrbi. Med tistimi, ki so Kosorjevo pohvalili za dogovor, je bil tudi hrvaški predsednik Stipe Mesič. Izjavil je, da je Jadranka Kosor 'zabila gol'. V zanj značilnem slogu je pripomnil, da bodo Slovenci in Hrvati rešitev spora o meji proslavili v gostilni, račun v njej pa bi morali poravnati Slovenci, ker so prvi vstopili v Evropsko unijo.

»Uspela, pri čemer nista uspela ne Sanader ne Račan,« je včeraj pisalo na naslovnici Večernjega lista, ki je skupaj z drugimi hrvaškimi dnevniki na več straneh hvalil uspešnost premierke Jadranke Kosor. Zadovoljstvo nad petkovim dogovorom med Hrvaško in Slovenijo, ki je naletel na številna odobravanja po Evropi, je med drugim izrazila tudi nemška kanclerka Angela Merkel. Kanclerka je podprla nadaljevanje hrvaškega pridruževanja Evropski uniji.

Hrvaška premierka Jadranka Kosor je za hrvaško televizijo izjavila, da jim je dogovor uspelo doseči v tako kratkem času zaradi prijateljskega ozračja in tihe diplomacije, ki je v Sloveniji naletela na številne kritike. Poudarila je, da je kritike slovenske opozicije ne skrbijo.

Nemški dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) je v včerajšnji izdaji ocenil, da lahko Kosorjeva pričakuje veliko manj notranjepolitičnega odpora kot Pahor. FAZ še piše, da je bil pritisk Evropske unije na Ljubljano očitno vse večji.

Dunajski Die Presse navaja, da bo pristopanje Hrvaške v evropske integracije po prvem koraku pri reševanju spora zaradi meje bolj tekoče, da pa Zagreb pri tem čaka še nekaj ovir. Britanski BBC ob povzemanju petkovega dogajanja poudarja želje Zagreba, da se Evropski uniji pridruži leta 2010 ali 2011. To je tudi datum, ki ga kot najverjetnejšega za vstop v EU omenja tudi italijanski Il Piccolo.

Zelo zanimivo pa je pisanje ameriškega New York Timesa. Časnik ocenjuje, da se je preobrat v odnosih med državama zgodil po zdravstvenih težavah slovenskega ministra za zdravje Boruta Miklavčiča med počitnikovanjem na hrvaškem morju avgusta letos. Pacienta je v bolnišnici obiskal njegov hrvaški kolega. Miklavčič ob vrnitvi v domovino po pisanju ameriškega časnika ni skoparil s pohvalami na račun hrvaškega zdravstva.

Iz NeDela