Na Hudejah jezni na Rome

Hudejčani pravijo, da so bili Romi vodeni volivci, kar je po njihovem prepričanju nedopustno.

Objavljeno
16. oktober 2014 18.29
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Trebnje, Račje selo – Na Hudejah so zagnali vik in krik, saj se na nedavnih volitvah nobenemu od treh njihovih predstavnikov ni uspelo uvrstiti v 7-članski svet krajevne skupnosti (KS) Račje selo v trebanjski občini. Za tak potek dogodkov obtožujejo tamkajšnje Rome, ker so se volitev z jasnimi navodili množično udeležili in dali glas svojemu predstavniku.

»Romi so bili vodeni volivci«

Tamkajšnji predstavnik naselja Hudeje Henrik Urbič pravi, da je nedopustno, ker naselje, ki ima največ težav s komunalno deponijo in bližnjimi Romi ne bo imelo člana v občinskem svetu in za povrh tudi nobenega svojega predstavnika v svetu KS. Zdi se mu tudi nesprejemljivo, da so se Romi z jasnimi navodili množično udeležili predčasnih volitev in dali glas romskemu svetniku in kandidatu za člana sveta KS Matiji Hočevarju. Sogovornik pravi, da je to razlog, da noben od njihovih treh kandidatov ni bil izvoljen. »Nas je razhudilo, da so imeli Romi jasna navodila koga naj volijo. To so bili vodeni volivci,« ugotavlja Urbič. Tamkajšnji krajani bodo zdaj zahtevali, da romsko naselje postane svoja volilna enota ali pa da vsaka vas postane svoja volilna enota, saj bo le tako svet KS enakomerno zastopan. Urbič pravi, da Rom ne more predstavljati Hudej, saj bo deloval zgolj v dobrobit tamkajšnjih Romov. Podpira tudi občinsko zamisel, da Vejar postane svoja KS in to čimprej. KS Račje selo zdaj sestavljajo naselja Velika in Mala Ševnica, Blato, Račje selo, romsko naselje Vejar in Hudeje.

Romi so množično volili Kastelica

Tajnica trebanjske občinske volilne komisije (OVK) Darinka Trdina je za Delo zavrnila vsakršno namigovanje o spornosti krajevnih volitev. Po njenem prepričanju so se Romi preprosto množično udeležili volitev in dali svoj glas tistim, ki jim najbolj zaupajo, pri čemer OVK ni zaznala nobene kršitve.
Romski občinski svetnik in po novem tudi član sveta KS Račje selo Matija Hočevar je povedal, da bo deloval za dobro vseh prebivalcev krajevne skupnosti, saj bodo le s skupnimi močni dosegli napredek v vseh naseljih. V naselju Vejar je približno 150 volivcev, od tega se je volitev udeležilo okoli sto. Po njegovem vedenju so Romi za v svet KS volili njega in Antona Zaletela. »Za župana pa smo volili Alojzija Kastelica, katerega bomo vsi skupaj podprli tudi v drugem krogu županskih volitev, saj je veliko dobrega storil za naše romsko naselje Vejar,« je povedal Hočevar.

Politična participacija Romov

Predsednik Foruma romskih svetnikov Darko Rudaš je za Delo povedal, da je izvolitev Hočevarja v svet KS »graditev politične moči romske skupnosti«. Po njegovem prepričanju gre za zametek romske krajevne skupnosti po zgledu na prekmursko romsko KS Pušča, saj so tudi oni imeli sprva zgolj svoje predstavnike v svetih KS in kasneje ugotovili, da bi radi bili samostojni. »Gre za politično participacijo tamkajšnjih Romov, ki ima širši pomen,« pravi Rudaš.