Na Igu poteka humanitarni tečaj ZN

V izobraževalnem centru za zaščito in reševanje na Igu se začenja šesti tečaj o civilno-vojaškem sodelovanju v humanitarnih operacijah, ki bo potekal do petka.

Objavljeno
11. februar 2007 09.29
Na Igu se bodo udeleženci tečaja se bodo poučili o pomembnosti sodelovanja v operacijah za reševanje humanitarnih kriz po svetu kot se je zgodila pred časom v Indoneziji
Ig - V izobraževalnem centru za zaščito in reševanje na Igu se začenja šesti tečaj o civilno-vojaškem sodelovanju v humanitarnih operacijah, ki bo potekal do petka. Na letošnjem tečaju bo po napovedih Uprave RS za zaščito in reševanje sodelovalo 30 civilnih in vojaških predstavnikov iz 18 držav, namen tega tečaja pa je posredovanje osnovnega znanja o mednarodnih humanitarnih reševalnih operacijah Združenih narodov.

Tečaj je namenjen tudi posredovanju znanja o sami organizaciji ZN, o koordinaciji in sodelovanju civilnih in vojaških struktur v teh dejavnostih.

Udeleženci tečaja si bodo izmenjali tudi lastne izkušnje iz humanitarnih in reševalnih operacij, v katerih so sodelovali, in informacije o organiziranosti sistemov varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami v različnih državah, pojasnjujejo v sporočilu za javnost v upravi za zaščito in reševanje.

Pri organizaciji tega izobraževanja poleg uprave za zaščito in reševanje sodelujeta tudi urad ZN za usklajevanje humanitarnih dejavnosti (Ocha) in Pakt stabilnosti za jugovzhodno Evropo. Tečaj na Igu bo že sedeminšestdeseti, ki ga ZN organizirajo na temo civilno vojaškega sodelovanja v humanitarnih akcijah. Na tečaj je prijavljenih 30 civilnih in vojaških predstavnikov iz Avstrije, Belgije, Bosne in Hercegovine, Čada, Kanade, Hrvaške, Francije, Makedonije, Madžarske, Nemčije, Velike Britanije, Nizozemske, Romunije, Srbije, Jordanije, Sudana, Švedske in Slovenije.