Na infekcijski kliniki prihodnji teden anonimno brezplačno testiranje na hepatitis C

Vsako leto v Evropi zaradi posledic kroničnega hepatitisa C umre dvakrat več bolnikov kot zaradi aidsa.

Objavljeno
12. september 2014 17.12
S. P., Delo.si, STA
S. P., Delo.si, STA
Ljubljana − Prihodnji teden od ponedeljka do petka bo na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana potekalo anonimno brezplačno testiranje na okužbo z virusom hepatitisa C. Brezplačno testiranje bo možno med 15. in 18. uro. Stroka ocenjuje, da je v Sloveniji s tem virusom okuženih okoli 20.000 ljudi, a jih za okužbo ve le 3000.

Samo področje zdravljenja te bolezni je dobro pokrito, težava pa je odkrivanje okuženih, zato je okuženost s tem virusom javni zdravstveni problem, je danes v izjavi za medije povedala infektologinja Mojca Matičič z omenjene klinike. Kot primerjavo je omenila Francijo, kjer ocenjujejo, da poznajo 60 odstotkov vseh okužb, ter Nemčijo, kjer vsak drugi okuženi tudi ve, da je okužen.

Hepatitis lahko povzroči tudi zunajjetrne bolezni

Dejstvo je, da vsako leto v Evropi zaradi posledic kroničnega hepatitisa C umre dvakrat več bolnikov kot zaradi aidsa. Stroka ocenjuje, da je na svetu med 130 in 170 milijoni ljudi s kronično okužbo hepatitisa C, na novo pa se vsako leto okuži od tri do štiri milijone ljudi.

Težava je, ker je hepatitis C, ki prizadene predvsem jetra, zahrbtna in tiha bolezen, okuženi nimajo zdravstvenih težav. Če okužba z virusom ostane skrita in se je ne zdravi, lahko v večini primerov vodi do kronične okužbe jeter, nato zelo verjetno do kroničnega vnetja jeter, torej hepatitisa.

Kronično vnetje pa lahko vodi do ciroze jeter in raka na jetrih. Hepatitis lahko povzroči tudi zunajjetrne bolezni, denimo bolezni kože, je še opozorila infektologinja.

Tveganje pri uživanju drog in tetoviranju

Zato Matičičeva pravi, da morajo ljudje sami prepoznati, ali so bili v preteklosti izpostavljeni dejavnikom tveganja. Mednje se prišteva prejemanje transfuzije krvi ali krvnih pripravkov pred 1. februarjem 1993, torej pred uvedbo obveznega testiranja darovane krvi.

Dejavnik tveganja sta tudi njuhanje ali intravensko uživanje droge, Matičičeva tukaj poudarja, da je za okužbo dovolj, da se droga na tak način uživa le enkrat. Zdravniki testiranje priporočajo tudi tistim, ki so kdaj bili na neprofesionalnem prebadanju kože ali sluznice, torej so bili na neprofesionalni tetovaži ali vstavljanju piercinga oziroma na neprofesionalni akupunkturi.

Ker nekatera ta dejanja posamezniki radi zamolčijo, saj v družbi veljajo za nesprejemljiva, na infekcijski kliniki ponujajo anonimno testiranje, za katero ni potrebna napotnica, s seboj ni treba imeti niti zdravstvene kartice. Komur bo izvid pokazal, da je na virus pozitiven, bo dobil pismo z napotki, kam se obrniti za zdravljenje, je razložila infektologinja.

Leta 2007 in 2011 je bilo 71 pozitivnih izvidov

Podobne akcije so na infekcijski kliniki imeli že med letoma 2007 in 2011, skupno je na testiranje prišlo 3740 ljudi, 71 izvidov je bilo pozitivnih. Opravili so tudi analizo in ugotovili, da so bili udeleženci akcij povprečno stari okoli 37 let, nekaj več je bilo žensk.

Med tistimi, ki so bili pozitivni na okužbo, si jih je vsaj polovica že kdaj v življenju injicirala drogo oziroma jo njuhala. Nekaj je bilo tudi takih, ki so bili na transfuziji pred letom 1993, so bili na neprofesionalnem prebadanju kože ali pa je okužen njihov družinski član.

Brezplačno in anonimno testiranje je na kliniki mogoče opraviti vsak ponedeljek med 12. in 14. uro.