Na izbruh nove gripe je Slovenija pripravljena

V UKC Ljubljana pričakujejo, da bo zbolelo med 20 in 30 odstotki prebivalstva. Po ocenah epidemiologov pa naj bi zaradi pandemske gripe umrlo med 0,1 in 0,5 odstotka obolelih, ki bodo hospitalizirani.

Objavljeno
22. september 2009 17.58
Ta.R./STA
Ta.R./STA
Ljubljana - V UKC Ljubljana je pandemski plan za primer izbruha pandemije gripe pripravljen. Krizni štab se redno sestaja, zadnje tri tedne, potekajo pa tedenska izobraževanja za zaposlene. Ti bodo letos deležni tako cepljenja pred sezonsko kot tudi pred pandemsko gripo, je na novinarski konferenci pojasnila strokovna direktorica Brigita Drnovšek Olup.

Predstojnik Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Franc Strle pravi, da so vse napovedi za pandemsko gripo "težke". Pričakujejo, da bo zbolelo med 20 in 30 odstotki prebivalstva, od en do dva odstotka zbolelih pa bo potrebovalo hospitalizacijo. Po ocenah epidemiologov pa naj bi zaradi pandemske gripe umrlo med 0,1 in 0,5 odstotka tistih obolelih, ki bodo hospitalizirani.

 

UKC Ljubljana pokriva ljubljansko zdravstveno regijo, ki ima okoli 600.000 zavarovanih oseb, je danes pojasnil generalni direktor UKC Ljubljana Simon Vrhunec. Torej naj bi samo na območju, ki ga pokrivajo, zbolelo med 120.000 in 180.000 ljudi, hospitalizacijo naj bi potrebovalo okoli 1800 prebivalcev širše ljubljanske regije, med temi pa naj bi jih po ocenah epidemiologov umrlo od dva do 10.

 

Drnovšek Olupova je danes pojasnila, da bodo ob razglasitvi pandemskega stanja v UKC Ljubljana najprej odpovedali vse elektivne operativne posege, torej tiste posege, na katere so bolniki vnaprej naročeni in niso nujni za življenje.

 

Po pandemskem načrtu bodo bolnike s pandemsko gripo najprej namestili na kliniko za infekcijske bolezni in vročinska stanja. Ko bodo te postelje napolnjene, bodo bolnike s pandemsko gripo nameščali na ortopedsko kliniko, za tem v Bolnico Petra Držaja v Šiški, nazadnje pa še na staro pediatrijo na Vrazovem trgu.

 

V primeru izbruha epidemije bodo med prvimi službo nujne medicinske pomoči iz UKC Ljubljana premestili v Zdravstveni dom Ljubljana na Metelkovi, je danes pojasnila Drnovšek Olupova. Navedla je še, da si bodo dodatne respiratorje v primeru večjih potreb lahko sposodili pri vojski, saj jih ima ta v zalogah dovolj.

 

Kdaj bo v državi dejansko razglašeno pandemsko stanje, bo odločalo ministrstvo za zdravje, kdaj bodo pandemijo razglasili v UKC Ljubljana, pa bo odločil krizni štab, je danes pojasnil Strle. A to se bo zgodilo, ko se bo začelo pojavljati večje število obolelih in se bo pritisk na zdravstvene ustanove povečal. Po besedah Strleta pričakujejo, da bo največ okužb najprej pri otrocih in se bodo z otrok širile tudi na ostalo prebivalstvo. Največ težav pa pričakujejo, tako Strle, ko bo najbolj mrzlo.

 

Vrhunec je danes navedel, da dodatne stroške zaradi pandemske gripe v UKC Ljubljana ocenjujejo na 600.000 evrov brez stroškov cepiva in stroškov dela. V tej oceni so vključeni nujna ureditev prostorov, nabava opreme (na primer respiratorjev), izolacijo čakalnic in zdravil za gripo.

 

Stroške cepljenja zaposlenih proti sezonski gripi za zaposlene bo kril UKC Ljubljana kot delodajalec, stroške cepljenja proti pandemski gripi pa država, je danes še pojasnil Vrhunec.