Na Javorovici obsodili medvojno hlapčevstvo

Miloš Bizjak: Nedoumljivo in skrajno pokvarjeno je prijeti za orožje in se boriti proti svojim rojakom, proti svojemu narodu.

Objavljeno
19. marec 2016 13.55
Javorovica
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek
Javorovica, Šentjernej - Velika množica ljudi se je danes na Javorovici spominjala tragičnega dogodka pred 72. leti, ko je nemški okupator s podporo izdajalskih domobrancev obkolil in pobil 113 partizank in partizanov. Slavnostni govornik je bil državni sekretar obrambnega ministrstva Miloš Bizjak, ki je obsodil medvojno hlapčevstvo in skrunitev trupel pobitih junakov.

»Sam prihajam s Primorske, kjer so ljudje veliko pretrpeli pod fašizmom in prispevali pomemben delež k naši borbi za osvoboditev. Zelo me je pretreslo, kako neizprosen in strahovit je bil boj, v katerem so se znašli borke in borci 4. bataljona Cankarjeve brigade. Še bolj pa me je pretreslo, da so bili poleg pripadnikov nemških enot glavni nasprotniki in vodje načrtovanega napada in obkolitve domobranci, torej Slovenci, pripadniki našega naroda,« je približno 500 ljudem povedal Bizjak in izkazal čast borkam in borcem, ki so s puško v roki narodu priborili svobodo in mu omogočili prihodnost, saj je prav zmaga nad okupatorjem in osvoboditev naše domovine pomenila odločilen korak na poti k samostojni in suvereni državi, kar smo kasneje dosegli v osamosvojitveni vojni. Obsodil je medvojno sodelovanje s sovražnikom, ki je načrtoval uničenje našega naroda. »Nedoumljivo in skrajno pokvarjeno je prijeti za orožje in se boriti proti svojim rojakom, proti svojemu narodu. To ni zgolj hlapčevstvo, to sta izdajstvo in bratomor,« je opozoril Bizjak. Govornik je pozval k aktivnemu prizadevanju za mir in strpnost ter sočutje do tistih, ki potrebujejo pomoč. Povsod po svetu namreč tudi 71 let po koncu druge svetovne vojne še ni zavladal mir. Priča smo nespoštovanju mednarodnega vojnega in humanitarnega prava. In kar je najbolj tragično, smo priče nasilju nad ženskami, starejšimi ljudmi in otroci.

Radko Luzer zoper predrugačenje zgodovine

Zbrane je nagovoril tudi predsednik šentjernejske organizacije zveze borcev Matjaž Zagorc, ki je obudil zgodovinski spomin na tisti 16. marec leta 1944, ko je 500 oboroženih okupatorjevih vojakov z izdatno pomočjo domobrancev pobil partizanke in partizane in se nato nad njihovimi trupli nečloveško znesel. »Naša naloga zdaj je, da se spominjamo zmage in bojev partizanov za svobodo«.Tamkajšnji župan Radko Luzer pa je izrazil prepričanje, da se ta dogodek ne bi smel zgoditi, saj je globoko zaznamoval Javorovico in širšo okolico. »Vsi, ki so takrat verjeli v svetlo prihodnost, so se uprli in zmagali,« je rekel Luzer in dodal, da »ne smemo dovoliti predrugačenja zgodovine«.

Tudi partizanka Miša na slovesnosti

Današnje spominske slovesnosti se je udeležila tudi še edina živa legenda takratnih medvojnih dogodkov 94-letna Malči Jakša Miša, ki je leta 1944 s še trinajstimi borci preživela pokol. O današnjem času je za spletno Delo povedala, da borke in borci niso pričakovali takega poraza na vseh koncih in krajih, ko gre pravzaprav vse narobe in je daleč od tistega, za kar so njeni tovariši umirali na bojiščih. »Naša družba gre preveč v desno,« je prepričana nekdanja borka Cankarjeve brigade.

Med udeleženci proslave so bili general Lado Kocjan, Milan Gorjanc, pripadniki Gorjanske, Duletove in Slobodanove čete ter številni še živeči borci in simpatizerji NOB.

Številne delegacije so položile vence in cvetje pred spominski hram in spomenik NOB na Javorovici. Med njimi tudi vojaška delegacija prijateljske Ruske federacije. Kitajska delegacija je venec položila že med tednom.