Na Jesenicah bodo odprli islamski center

Namen več kot en milijon evrov vrednega objekta bo širši javnosti približati islamsko kulturo in civilizacijo.

Objavljeno
06. november 2014 17.19
Islamski kulturni center Jesenice
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice

Jesenice – Na Jesenicah bodo ob 18. uri odprli prostore prvega izobraževalnega centra Islamske skupnosti v Sloveniji, povabljene goste pa bo pozdravil tudi mufti Nedžad Grabus

Z otvoritvijo centra so po treh letih dokončali več kot en milijon evrov vreden projekt, za katerega je dobršen del denarja prispevala vladna fundacija Kuwait public awqaf (zbira donacije in jih namenja za razvoj civilizacije in kulture).

V trinadstropnem objektu na Skladiščni ulici (nasproti železniške postaje) so med drugim uredili nekaj predavalnic in več sob s skupaj 25 ležišči. V objektu so uredili prostor za verske dejavnosti, v gostinskem lokalu pa v skladu z verskimi pravili alkohola in svinjine ne bodo stregli, je povedal Nevzet Porić, sekretar islamske skupnosti v Sloveniji.

»Radi bi oživeli islamsko skupnost na Jesenicah, saj imamo tamkaj okoli štiri tisoč članov«, je dodal in še pojasnil, da bo objekt odprt za javnost z namenom, da širši javnosti približajo islamsko kulturo in civilizacijo.

Občinski svetnik dr. Ahmed Pašić je dejal, da center izraža velik optimizem, vidi pa ga kot kraj, kjer bodo aktivno soustvarjali medkulturni dialog.

Širši javnosti bodo izobraževalni islamski center predstavili v soboto. Program se bo ob 16. uri začel v kinu Železar in se od okoli 18. ure nadaljeval v novem centru.