Na Kaninu si od poletja veliko obetajo

Novosti bodo kolesarski spust, spust z jeklenico in zavarovana plezalna pot ...

Objavljeno
29. maj 2017 12.02
Blaž Močnik
Blaž Močnik
Smučišče na Kaninu po ponovnem rojstvu med zimsko sezono, ki je povečalo obisk doline, prihodnji konec tedna začenja poletno turistično sezono. Z obnovljenimi starimi pridobitvami in novostmi si obetajo dober obisk, s katerim bi krili tudi stroške vmesnega neobratovanja in priprav.

Obnovljene naprave so na 2200 metrov nadmorske višine iz Bovca pozimi prepeljale približno 20.000 smučarjev, približno toliko se jih je na sončno stran Kanina povzpelo še z združenega smučišča Sella Nevea. »Recimo, da smo zadovoljni, saj takšnega obiska glede na začetne težave, pomanjkanje snega in izpad obratovanja nismo pričakovali. Toda zimo smo preživeli in zapravili, kolikor smo zaslužili,« o zimski sezoni pravi vršilec dolžnosti direktorja zavoda Sončni Kanin Marijan Skornišek.

Pred začetkom poletne sezone so obnovili stari kolesarski park z izhodiščem na B-postaji, zavod pa je že pridobil dovoljenja za kolesarski superspust z vrha smučišča skozi dolino Krnice v dolino. Na uradno odprtje bo treba počakati do 1. julija, ko bo pripravljena tudi najbrž ena najpomembnejših pridobitev – zavarovana plezalna pot (»ferata«) s Sedla proti prestreljeniškemu oknu. S sedla proti Grabnu pa bodo že kmalu potegnili jeklenico za spust (»zip-line«). Obnovili bodo tudi naravoslovno učno pot, označili plezalne poti, jamarji pa bodo za odkrivanje visokogorskega Krasa spet lahko uporabljali dostavno žičnico. Na Kaninu bodo spet dobrodošli jadralni padalci, za katere bodo uredili štartna mesta.

Dovolj gostov za pozitivno poslovanje

»To bo zdaj prava stvar. S takšno ponudbo, ki ne zahteva velikih vložkov in posegov, je Kanin precej bolj zanimiv za 100.000 poletnih stacionarnih gostov iz Bovca in pol milijona tranzitnih turistov skozi dolino,« je zadovoljen direktor Lokalne turistične organizacije (LTO) Bovec Janko Humar. Poletna vozovnica za obisk gore bo stala 17 evrov.

Sončni Kanin z razpisom išče 24 sodelavcev, saj se bodo sedanjim pogodbe iztekle konec meseca, nekatere med njimi pa bodo zaposlili za nedoločen čas. Zavod zdaj denar črpa iz 200.000 evrov visokega občinskega zagotovila za pokrivanje letne izgube. »Čaka nas še nekaj naložb v drobni inventar, saj razen naprav nismo dobili nič drugega. Toda glede na število poletnih gostov bi vsekakor morali poslovati pozitivno in pokriti tudi izpad dohodka v tem vmesnem obdobju po zaprtju smučišča,« je prepričan Skornišek.

Z naložbo v umetno zasneževanje smučišča, ki so ga že za to poletje napovedovali kot priključek na zasneževalni sistem na italijanski strani, bo treba počakati še vsaj leto dni. Na skupnem sestanku upravljavcev so sklenili, da bo sneg do povezave s Prevalo – okoli 150 metrov – zagotovil Promotur. »Težava je čezmejna prodaja vode, zato moramo to najprej urediti formalnopravno. Toda zagotavljanje snega ne bo težava, saj je v velikem interesu obeh upravljavcev, da se čim prej povežemo,« pravi direktor in dodaja, da je cena vozovnice v prihodnji sezoni za obe smučišči še vedno 35 evrov.

Medtem so ponudniki nastanitev v dolini dobili možnost za finančno podporo kaninski žičnici, s katero si lahko zagotovijo nekaj ugodnosti. Od prenočitve vsakega gosta bi prispevali 35 centov ali pa bi se odločili za oglaševanje na gondolah v višini od 350 do 500 evrov. Po izkušnjah iz minule zime ni mogoče pričakovati večjega odziva. Med obratovanjem je Kanin podpiralo manj kot polovica ponudnikov, ki poslujejo tudi pozimi, na koncu pa so Sončnemu Kaninu za promocijske aktivnosti zagotovili okoli 3600 evrov.