Na koncu vsake ideje je eksplozija

Trboveljski pospeševalnik Katapult: na 1500 m2, po štiri evre za najem, bo prostora za devet tehnoloških podjetij.

Objavljeno
22. avgust 2016 19.55
Nagrade GZS
Polona Malovrh
Polona Malovrh
Pod okriljem trboveljskega Dewesofta raste edinstveni pospeševalnik tehnoloških industrij in kadrov pri nas − Katapult. V njem bo prostora za devet start-upov in podjetnikov, ki jih bo kvadratni meter najema stal vsega štiri evre. Lokalna zasavska zgodba je na najboljši poti, da postane globalna.

Katapult bo zaživel čez dober mesec na 1500 kvadratnih metrih površin nekdanje trboveljske Iskre, nekdanjega regijskega podjetniškega inkubatorja in izlaškega Etija. Recept za model pospeševalnika je uspešno podjetje z znanjem, pravo miselnostjo in pripravljenostjo, da ponudi podporno okolje manj veščim. V primeru Katapulta je to vlogo prevzel trboveljski Dewesoft, svetovno znani razvijalec merilnih sistemov.

Juretu Knezu, idejnemu očetu Katapulta in prvemu možu Dewesofta, je dolgo časa uspevalo skrivati »pospeševalno dete«. »Res smo sprva delali v tišini,« priznava tudi direktor Katapulta Jernej Pangeršič. A tudi na drugi strani »pospeševalne verige« je bila desetletja tišina: mladi v Zasavju so se doslej skrivali. »Ker je v Zasavju podjetništvo trenutno to, kar je bil pred leti punk rock. Veliko jih ustvarja po garažah. A si ne upajo pokazati znanja, produktov, ker v Sloveniji še vedno velja: če uspeš, si gotovo goljufal, kradel, lagal ... Če ne uspeš, pa si bedak,« razlaga Pangeršič.

Prvih šest podjetij

Zdaj so mladi širom po državi izvedeli za Katapult in počasi prihajajo na plan, tako da je že nekaj težav s selekcijo, koga spustiti v hišo. Misija Katapulta je zmanjšati brezposelnost. V Zasavju je brez dela že skoraj vsak četrti, med mladimi vsak drugi.

Trenutno je v Katapultu vse pripravljeno za sprejem šestih podjetij, pri čemer geografsko poreklo ne bo odločilni dejavnik, tudi starostnih omejitev za vstop ne bo. Prioriteta Katapulta bodo delovna mesta in količina pomoči, ki jo bo lahko ta ponudil. »Bolj ko bodo podjetja tehnološka, bliže ko bodo Dewesoftu, laže jim bomo pomagali,« priznava Pangeršič, ki si obeta boljšo statistiko Katapultovih izidov od tiste v ZDA. Tam propade devet start-upov od desetih. O investiciji v Katapult še noče govoriti, saj številke niso dokončne. Neuradno naj bi bil vložek okrog pol milijona evrov.

Neprofitni Katapult je v lasti Jureta Kneza in ima tudi sam v najemu prostore v lasti Dewesofta. Start-upom bo ponujal pomoč pri celotni paleti storitev: proizvodnji, nabavi, prodoru na trge, pri nižjih cenah dobav, logistiki, pri testiranju opreme, v administraciji in računovodstvu. Z nekaj distributerji so že dogovorjeni, da bodo podjetjem iz Katapulta pri nabavi ponudili iste cene, kot veljajo za Dewesoft.

Lovili bodo kadre

Od kod sploh ideja o pospeševalniku? V Dewesoftu, ki ima okrog 50 zaposlenih in 14 milijonov evrov prihodkov, so ugotovili, da je krivulja njihovega poslovanja prvih sedem let precej ravna, nato je le še rastla. Vprašali so se, kaj so delali prvih sedem let. Odgovor je bil: učili so se osnov. Zdaj bodo izkušnje delili v Katapultu. In kaj bo od tega imel Dewesoft? Neposredno nič, posredno pa pregled nad sposobnimi kadri.

Na vprašanje, ali se še najdejo podjetja, ki so kot Dewesoft pripravljena pomagati nekomu, ki bo morda nekoč njihova konkurenca, Pangeršič odgovarja: »Vse več je starejših podjetnikov, ki želijo deliti znanje.« K sreči je, pravi, tudi vse manj takih, pri katerih pot do direktorja vodi prek sto tajnic, ki jih moraš prepričati, da te spustijo na vrh.

Trije modeli sobivanja

Katapultove storitve bodo podjetja lahko poravnala na tri načine: s prihodki, s pomočjo investitorja, za nekatere pa bo investitor sam Katapult po sistemu vavčerja. Lastniško Katapult in Dewesoft ne bosta vstopala v podjetja, ne bosta pa tudi nasprotovala prihodu tujih investitorjev, ki bodo pripravljeni vlagati v start-upe.

Prišel po denar, odšel s sanjsko ponudbo

Jernej Pangeršič, 22-letni nekdanji študent računalništva, je najbrž najmlajši direktor daleč naokrog. Vodi Katapult, edinstveni projekt pospeševalnika, ki zdaj pod okriljem trboveljskega Dewesofta nastaja v Sloveniji. Pangeršič, ki je iz prve roke okusil Silicijevo dolino, o sebi ne govori kot o direktorju, temveč kot o gimnazijskem maturantu, ki ne potrebuje tajnice in ki verjame, da se iz Zasavja da narediti − Silicijevo kotlino.