Na Koroškem bo štrajk!

Mladinska iniciativa poziva k mirnemu protestu za tretjo razvojno os. V ponedeljek, v središču Raven.

Objavljeno
02. junij 2017 21.53
Mateja Kotnik
Mateja Kotnik
Ravne na Koroškem – V ponedeljek bo na Koroškem vstalo ljudstvo. Tako napoveduje Mladinska iniciativa za tretjo razvojno os, ki ne verjame zadnjim obljubam ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča, da bo s Korošci vendarle podpisal dogovor o gradnji prometnice.

»Podpisa še ni, vprašanje je tudi, kakšna bo vsebina dokumenta. Za stavko, ki se bo začela ob 14. uri v središču Raven, smo se odločili zaradi popolne ignorance odgovornih v Ljubljani pa tudi zaradi preračunljive koroške politike, ki bi se morala za cesto še bolj angažirati,« je dejal predsednik Mladinske iniciative za tretjo razvojno os Aljaž Verhovnik: »Vsak odmik od gradnje hitre ceste na Koroško lahko vodi do zaostrovanja odnosov z Ljubljano v obliki državljanske nepokorščine.«

Napovedim, koliko ljudi pričakuje, se je izognil, želi pa si, da bi jih bilo čim več. »Korošci se moramo zbuditi iz apatije,« je prepričan organizator shoda. Mladinska iniciativa za tretjo razvojno os je edina aktivna civilna iniciativa v državi, ki nečemu ne nasprotuje, temveč nekaj spodbuja. Deluje že tretje leto.

Po naših neuradnih, a zanesljivih informacijah bodo vstajo Hoč'mo cesto podprli v Mežiški dolini pa tudi v Dravogradu, medtem ko odgovorni v Slovenj Gradcu ne o cesti ne o aktivnostih za njeno gradnjo ne govorijo veliko. In čeprav so mnenja, da so zahteve Mežiške doline po nadaljevanju tretje razvojne osi od Slovenj Gradca do mejnega prehoda Holmec le pobožne želje, je minister Gašperšič ta teden zagotovil, da bo država cesto zgradila do meje z Avstrijo, kot je bilo načrtovano. Verhovnik je pozval: »Politične in druge delitve ne smejo spodkopavati enotnega delovanja Korošcev.«

Na ponedeljkov shod bodo prišli tudi iz Velenja, na čelu pa bo njihov podžupan Peter Dermol. Med govorniki bodo predsedujoči svetu koroške regije Tomaž Rožen, predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Branko Meh, Aleksandra Gradišnik z območne gospodarske zbornice Koroška, v imenu organizatorjev pa Andrej Grobelnik in Aljaž Verhovnik. »Protest bo miren. Izgredov si ne želimo,« pravi Verhovnik. Na vstajo je povabil tudi ministra Gašperšiča, ki pa udeležbe ni potrdil.