Na Koroškem ni lepo biti hotelir

Hoteli menjujejo lastnike ali propadajo, številni najemniki obupajo, stare stavbe zahtevajo prenovo.

Objavljeno
16. april 2013 10.29
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec

Slovenj Gradec – Poleg peščice novejših hotelov s klasično hotelsko ponudbo je na Koroškem precej tudi takšnih, ki jih je že zdavnaj povozil čas in prazni propadajo, lastniki jih poskušajo prodati, najemniki pa se vrstijo in slejkoprej obupajo. Kmalu bodo tako (spet) naprodaj trije hoteli, ki pa bi od lastnika poleg nakupa zahtevali še celovito in drago prenovo.

Lastnik nekdanjega slovenjgraškega hotela Pohorje Andrej Vrabl se je odločil, da stavbo v centru Slovenj Gradca po več letih nedejavnosti proda. Kot je pojasnil, je hotel kupil pred gospodarsko krizo, z namenom, da stavbo obnovi in preuredi v poslovne prostore, s hotelirstvom pa se nikoli ni nameraval ukvarjati.

»Situacija se je spremenila in zdaj sam tega finančno ne zmorem, zato iščem kupca z vizijo, ki bi bil pripravljen v stavbo tudi investirati,« pravi Vrabl in dodaja, da bi stavbo na odlični lokaciji, z dobrimi tisoč kvadrati površin, lahko preuredili v stanovanja, poslovne prostore, zdravniške ordinacije ali karkoli, za kar bi obstajal poslovni interes.

Nekdanji hotel, ki je naprodaj za dobrega pol milijona evrov, je ponudil tudi občini, ki je sicer izkazala interes, vendar pa si nakupa ne more privoščiti. Lastnik je potrdil, da ima sicer več potencialnih kupcev, a je v sedanji situaciji težko pridobiti finančna sredstva. Pritličje do prodaje ostaja v najemu, tam obratuje gostinski lokal.

Lipa spet prazna, kmalu naprodaj

Kmalu bo naprodaj tudi mežiški hotel Lipa, lastnik trenutno ureja zahtevano dokumentacijo, ki bo to omogočila. V hotelu sredi Mežice se je doslej vsak poskus oživitve izjalovil, nazadnje je pred tremi leti poskušala samostojna podjetnica, ki je v spodnjem nadstropju najprej odprla bar, nato pa nameravala poiskati vlagatelje in postopno obnoviti ter morebiti tudi odkupiti hotel in znova vzpostaviti celotno dejanost.

Vendar pa bi močno dotrajan hotel brez ogrevanja že za osnovno delovanje potreboval temeljito prenovo, ki pa bi bila prevelik finančni zalogaj. Od konca lanskega leta je Lipa tako spet prazna. Mežiški župan Dušan Krebel v propadajočem hotelu kljub vsemu vidi potencial v navezavi na obstoječo turistično ponudbo ter posebej v luči nastajajočih turističnih priložnosti, ki se odpirajo z vzpostavitvijo Geoparka Karavanke in njegovo umestitvijo v Unescovo mrežo geoparkov.

»Občina je zelo zainteresirana za delovanje hotela, a sama pri tem finančno ne more sodelovati.« Če bi v evropski finančni perspektivi 2014-2020 lahko pridobili sredstva za oživljanje turizma, pravi Krebel, bi se morda lahko vključili v kakšno od oblik javno-zasebnega partnerstva, a za to ni veliko možnosti.

»V tem okolju je problme to, da ni kapitala in ljudi, ki bi turizem prepoznali kot trajnostno dejavnost in vanj vlagali. Nimamo družinske tradicije hotelirstva, ko se s to dejavnostjo ukvarja več generacij in jo na istem mestu razvija. Kljub turističnemu potencialu se pojavljajo le »delni najemniki«, nikogar pa ni, ki bi se celostno lotil hotelirstva in ki bi imel dovolj denarja, da to izpelje. Dokler so bili ti objekti v družbeni lasti, je še nekako šlo, nato pa se je vse sesulo.«

Najem za en evro v Črni ni trajal dolgo

Kot kaže je konec tudi aktualnega poglavja v zgodbi o črnjanskem hotelu za en evro, saj je občina Črna (lastnica) najemniku - radovljiški Ustanovi Poti kulturne dediščine - predlagala predčasno sporazumno prekinitev najemne pogodbe. Hotel je ustanova vzela v najem lani poleti za simbolično najemnino en evro, a se v odnosih z občino kmalu zataknilo. Po trditvah najemnika je bil hotel v slabšem stanju, kot so trdili v občini in je zahteval, da sodelujejo pri obnovi, v občini pa ugotavljajo, da najemnik ni izpolnjeval zastavljenega petletnega programa dejavnosti, kar je bil pogoj za najem.

»Zadevo si želimo čim prej zaključiti, saj imamo tri nove interesente, od katerih si obetamo boljše sodelovanje,« je dejala črnjanska županja Romana Lesjak. O usodi hotela se bodo odločali v prihodnjih dneh, ko se bodo predstavili tudi novi potencialni najemniki. Kot pravi županja, bodo spet pretehali tudi možnost prodaje.

»Za nas je najpomembnejši program, predvsem si želimo, da bi bil hotel odprt vse leto. Če ga bomo spet oddali, bi ga lahko uredili tudi v hostel za manj zahtevne goste, če bi ga prodali, pa bi zahtevali od kupca konkreten program dela in obvezo, da bo nadaljeval s turizmom.« Hotel ta čas odprejo le občasno, prav tako pa bi zahteval precejšnjo investicijo v prenovo kuhinje, sanitarij in energetsko sanacijo.

Novi lastniki se najprej srečajo s prenovami

Lani je novega lastnika, ptujsko družbo Fin.cesijo, dobil tudi dravograjski hotel Traberg (prej Hesper). »Ob prevzemu je bil objekt v slabem stanju in pomanjkljivo opremljen,« je ugotavljal vodja hotela Max Furlan.

Prenovo pravkar končujejo. Nič pa se še ni premaknilo na Rimskem vrelcu, kjer je občina Ravne propadajoči hotel prodala ruskemu kupcu, ki tam namerava urediti zdraviliško-rehabilitacijski center. Z gradbenimi deli naj bi začeli maja ter hotel prenovili do konca leta.

Tudi v Radljah so imeli dotrajan hotel sredi mesta. Po zapletu z javno-zasebnim partnerstvom z lastnikom, družbo Vabo, ga je odkupila občina, ki ga je s pomočjo evropskih sredstev prenovila in preuredila v mladinski hostel. Vabo je sicer tudi lastnik hotela Luka na Kopah ter najemnik Grmovškovega doma in hotela Slovenj Gradec.