Na Koroškem se pripravljajo na nove poplave

V nekaterih koroških občinah so že včeraj začeli deliti protipoplavne vreče.

Objavljeno
11. november 2012 13.57
Poplave Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec

Slovenj Gradec, Dravograd - V Dravogradu se je ob 20. uri sestal krizni štab civilne zaščite, kjer se skupaj s predstavniki občine posvetujejo o ukrepih.

Pretok Drave v Dravogradu je bil ob 21. uri 830 kubičnih metrov na sekundo, v najslabšem primeru ponoči in zjutraj pričakujejo pretok nad 1600 pa vse do 1900 kubičnih metrov na sekundo.

»Že pretok 1600 kubikov na sekundo za nas pomeni poplave,« je povedala Bojana Flis iz dravograjskega štaba civilne zaščite, ki bo skupaj s 50 prostovoljci dežurali vso noč ter na terenu spremljali stanje vodotokov. »Vse je odvisno od pretokov Meže in Mislinje, za kateri pa nimamo podatkov, če bosta zaradi močnega deževja ti dve reki zelo narasli, hkrati pa še Drava, potem lahko pričakujemo ponovne poplave v naselju na Meži,« pravi Flisova.

Stanovalci so tam že umaknili avtomobile, pozivajo jih tudi, naj spremljajo opozorila. Za zdaj z omenjenima rekama še ni težav. Tudi v Slovenj Gradcu ob Suhodolnici ter v Otiškem Vrhu in Šentjanžu ob Mislinji so se stanovalci po najboljših močeh pripravili na morebitne ponovne poplave.

V Dravogradu bodo vso noč v stiku z regijskim centrom za obveščanje. Sirene za nevarnost poplav sprožijo pri pretoku 1400 kubičnih metrov na sekundo.

Opozorila občanom

Na avstrijskem Koroškem so prvotna opozorila o nevarnosti poplav sicer v večernih urah nekoliko omilili, čeprav še vedno napovedujejo, da bo Drava narasla do kritičnega pretoka. Ob 20:30 je bil pretok v Labotu je 800 kubičnih metrov na sekundo.

Zaradi napovedanega močnega deževja in razglašene nevarnosti ponovnih poplav, ki že v noči na ponedeljek grozijo tudi Koroški, so v nekaterih koroških občinah že včeraj začeli deliti protipoplavne vreče.

Ob dolgotrajnih nalivih ARSO napoveduje možnost poplavljanja rek, manjših vodotokov in hudournikov v Mežiški in Mislinjski dolini, nevarnost pa še ni minila niti v Dravski dolini, kjer naj bi se pretok Drave ob vstopu v Slovenijo v Dravogradu danes popoldan sicer nekoliko zmanjšal (iz 800 na 500 kubičnih metrov na sekundo), a se bo že v noči na ponedeljek in v ponedeljek zaradi obilnega deževja v Avstriji spet močno povečal.

V občinah Slovenj Gradec in Dravograd zato že opozarjajo občane, ki živijo v bližini vodotokov ter tiste, ki jih je poplavilo v začetku tedna, da se zaradi poškodovanih strug potokov in rek ter visokega nivoja podtalnice poplave lahko ponovijo, zato naj si priskrbijo protipoplavne vreče. Te so že včeraj delili na nekdanji deponiji v Mislinjski Dobravi ter v Otiškem Vrhu, Šentjanžu in Dravogradu, za informacije, kje je vreče še mogoče dobiti, pa se občani lahko obrnejo tudi na lokalne štabe civilne zaščite ali gasilce.

Prebivalce, stanujoče ob rekah Dravi, Meži in Mislinji prosijo, naj spremljajo vodostaje rek, ob katerih bivajo in preventivno umaknejo svoje premoženje na varno.