Na leto izgine sto prometnih znakov

Znake največkrat ukradejo za darila. »Obdarovalec« gre lahko tudi do osem let za zapahe.

Objavljeno
14. november 2011 08.49
Posodobljeno
14. november 2011 11.00
Špela Ankele
Špela Ankele

Kranj – Lani je z naših cest izginilo 95 prometnih znakov. Po podatkih Direkcije republike Slovenije za ceste (Drsc) je zaradi tega nastalo za 8935 evrov škode. Najbolj so na udaru znaki za omejitve hitrosti, ki najpogosteje končajo kot darila za rojstni dan.

Znaki izginejo predvsem na delih cest, kjer policija izvaja nadzor. Med pogrešanimi je bil samo eden, ki opozarja na divjadi na cesti. Prijatelji slavljencev, ki se odločijo za krajo prometnega znaka, tvegajo zaporno kazen. Uničenje ali poškodovanje znaka opredeljuje 326. člen kazenskega zakonika, ki govori o ogrožanju javnega prometa in predvideva do tri leta zaporne kazni.

Za dejanja, ki bi imela »za posledico smrt ene ali več oseb«, pa je zagroženo do osem let za zapahi. Zaradi tatvine oziroma velike tatvine je zagrožena kazen od tri oziroma do pet let. Iz policijskih evidenc ni mogoče razbrati, koliko kraj prometnih znakov so policisti obravnavali, kajti ti podatki so »zajeti v vse tatvine manjših vrednosti«, pravi vodja gorenjskih policistov Leon Keder.

Na Drsc pravijo, da po krajah znakov nobeno območje posebej ne izstopa. Opazili pa smo, da na gorenjskih cestah zdaj manjkata najmanj dva prometna znaka. V Kranju, ob cesti med Stražiščem in Bitnjami (prek puškarne), ni znaka, ki bi omejeval hitrost na 40 kilometrov na uro. Na Koroški Beli pa manjka znak z omejitvijo 60.

Katere omejitve hitrosti so najbolj »vroče«, smo vprašali Igorja Avsca, direktorja podjetja Kanja Brege, ki je pogodbeni izdelovalec in dobavitelj prometne signalizacije za potrebe interventne zamenjave. Dejal je, da natančnih podatkov nimajo, na večini znakov, ki jih izdelajo, pa so omejitve 40, 50 in 60. »Večkrat izdelamo prometne znake po naročilu za kakšno obletnico. Stanejo približno 50 evrov.

Prometni znak za darilo

Na leto je takšnih naročil približno 15, ponavadi pa želijo naročniki dodati še kakšen okras ali besedilo,« je pojasnil Avsec. Tudi v drugih podjetjih za izdelavo znakov pravijo, da darilo v obliki prometnega znaka stane med 32 in 56 evri (brez DDV).

Pa je naročilo takšnega znaka sploh legalno? Na direktoratu za ceste so nam pojasnili, da ni predpisa, ki bi »veljavno registriranemu podjetju kakorkoli omejeval njegovo gospodarsko aktivnost«, vendar lahko na podlagi odločb zakona o cestah prometno signalizacijo in opremo postavlja »samo izvajalec rednega vzdrževanja ceste«.