Na levici nastaja nova stranka

Nekdanji poslanci LDS, združeni v skupino nepovezanih poslancev, bodo predstavili pobudo za projekt ustanovitve nove politične stranke.

Objavljeno
08. marec 2007 16.09
Ljubljana - Nekdanji poslanci LDS, združeni v skupino nepovezanih poslancev, bodo predstavili pobudo za projekt ustanovitve nove politične stranke. O morebitni ustanovitvi nove stranke in imenih, ki bi utegnila vstopiti vanjo, se v javnosti že nekaj časa ugiba, podrobnosti pa bodo znane na petkovi novinarski konferenci poslancev Mateja Lahovnika, Cvete Zalokar Oražem in Pavla Gantarja.

Ugibanja o ustanovitvi nove levosredinske stranke se v javnosti pojavljajo že precej časa, ko so iz LDS začeli odhajati pomembnejši člani. Lani sta stranko denimo zapustila svetovalec predsednika republike Janeza Drnovška Ivo Vajgl ter nekdanji izvršni direktor LDS Bogdan Biščak, za njima pa še nekdanji generalni sekretar LDS Gregor Golobič. Ravno Golobič in Biščak naj bi po nekaterih informacijah stala za ustanovitvijo nove stranke. V krog ustanoviteljev nove stranke pa so nekateri uvrščali tudi ljubljanskega župana Zorana Jankovića.

Napovedi o ustanovitvi nove stranke so se stopnjevale z odhodom poslancev LDS iz stranke in njene poslanske skupine. Šest nekdanjih poslancev LDS - Matej Lahovnik, Pavel Gantar, Davorin Terčon, Alojz Posedel, Majda Širca in Cveta Zalokar Oražem - se je nato združilo v poslansko skupino nepovezanih poslancev. Iz LDS sta sicer izstopila še Slavko Gaber in Milan M. Cvikl, ki pa zaenkrat ostajata v poslanski skupini LDS. Gaber je sicer že pred časom napovedal, da nezadovoljstvo z načinom delovanja LDS odpira prostor za novo socialnoliberalno stranko.

Pobudo za ustanovitev stranke bodo v petek predstavili člani poslanske skupine nepovezanih poslancev, njen vodja Matej Lahovnik pa pred novinarsko konferenco ni želel dajati nikakršnih izjav. Po poročanju medijev pa naj bi poslanska skupina dobivala vedno več ponudb za sodelovanje, kar pa v okviru poslanske skupine ni mogoče.