Na Levstikovem popotovanju več kot 15.000 pohodnikov

Lepo vreme je na pot po 30 letih zvabilo veliko pohodnikov, dan pa se bo končal z martinovanjem.

Objavljeno
11. november 2017 16.59
Levstikov pohod
A. Ž., STA
A. Ž., STA

Litija,Trebnje - Na Levstikovo popotovanje od Litije do Čateža se je danes odpravilo kar 15.000 pohodnikov, morda celo več, k temu je zagotovo pripomoglo tudi zelo lepo vreme. Prav zaradi tolikšnega števila udeležencev je bilo popotovanje po 30 letih znova zelo zanimivo, je za STA povedal predstavnik organizatorjev Rudi Bregar.

Pohodniki so na pot, ki je nastala na podlagi Levstikove literarne predloge, krenili zgodaj zjutraj z Valvasorjevega trga v Litiji oziroma izpred kulturnega doma v Šmartnem pri Litiji. Približno 22-kilometrska pot jih najprej vodila skozi Slatno in Jelšo do Liberge in naprej do Preske, kjer se razcepi na severno in južno.

Severna pot je vodila prek Grmad, skozi Gobnik do Moravč in cilja, južna, nekoliko lažja ter slikovitejša, pa prek Ježnega vrha, Primskovega in Razbor do cilja na Čatežu.

V začetku popotovanja je pohodnike pričakala megla, pozneje je bilo sonce, proti koncu pohoda pa se je spet nekoliko pooblačilo, je pojasnil Bregar in dodal, da so vsi pohodniki zadovoljni in da ni bilo nobenih težav.

Na koncu popotovanja so se udeleženci poveselili na osrednji prireditvi, tako imenovani razhodnji na čateškem vaškem trgu, kjer je pohodnike nagovoril slavnostni gost, mokronoški vsestranski kulturnik Stane Pečko. Zbrane je pozdravil tudi minister za kulturo Tone Peršak. Ves čas poteka zabavno-kulturni program, dan pa se bo končal z martinovanjem.