Na Magistrat si želi 790 kandidatov

Med skoraj 790 kandidati, ki se potegujejo za vstop v 45-članski ljubljanski mestni svet, je precej starih imen mestne politike, med kandidati pa je tudi veliko takih, ki smo jih bili doslej bolj vajeni videvati na družabnih ali športnih prireditvah.

Objavljeno
09. oktober 2006 22.33
Ljubljanski magistrat
Ljubljana – Med skoraj 790 kandidati, ki se potegujejo za vstop v 45-članski ljubljanski mestni svet, je precej starih imen mestne politike, med kandidati pa je tudi veliko takih, ki smo jih bili doslej namesto na političnem prizorišču bolj vajeni videvati na družabnih ali športnih prireditvah. Volivci bodo lahko mestne svetnike izbirali med kandidati s 30 list, statistika pa kaže, da se bo za en sedež v 45-članskem mestnem svetu potegovalo 17,5 kandidata.

S popolnimi 45-članskimi listami nastopajo vse parlamentarne stranke – SD, SDS, NSi, SLS, LDS in DeSUS –, SNS pa ima le 16 kandidatov. Po 45 kandidatov imajo še Zeleni Slovenije, Stranka ekoloških gibanj, Ljubljana, moje mesto, Stranka mladih, Lista Zorana Jankovića in Stranka demokratske akcije Slovenije. Enajst od vseh 16 županskih kandidatov je tudi nosilcev strankarskih in drugih list, le pri SNS, SD, Aktivni Sloveniji in DeSUS se pojavljajo na nižjih mestih, medtem ko kandidata Zbora za Ljubljano Franceta Arharja ni na nobeni listi.

Zanimivo je, da je v zdajšnjem mandatu najmočnejša LDS, ki je imela na začetku mandata pred štirimi leti v mestnem svetu 15 svetnikov (tretjino vseh), razpadla na več frakcij. Na listi LDS za zdajšnji vstop v mestni svet se poteguje le pet kandidatov, pet jih je prestopilo k Zoranu Jankoviću, štirje, med njimi tudi nekdanja županja Vika Potočnik, se za vnovično kandidaturo sploh niso odločili, Stane Pejovnik pa je nosilec liste Gibanja za pravičnost in razvoj.

Vseh osem zdajšnjih svetnikov SD kandidira vnovič, poleg njih pa še županska kandidatka Danica Simšič. Prav tako kandidira vseh sedem sedanjih svetnikov SDS, štirje iz NSi, po dva iz SLS, DeSUS in liste Ljubljana, moje mesto, po eden pa iz SNS in z Liste za čisto pitno vodo, Zelenih Slovenije in z liste Rad imam Ljubljano.

Med listami, ki bi rade »stopile« v mestni svet, se letos prvič pojavlja SDAS oziroma Stranka demokratske akcije Slovenije; to je stranka, ki je najmočnejša stranka v Bosni in Hercegovini, njen ustanovni član pa je bil Alija Izetbegović.

Nekatere liste so tudi letos pritegnile nekaj znanih imen, s katerimi "vabijo" volivce, naj jim dajo svoj glas. Pred štirimi leti je po "vabah" iz vrst estradnih umetnikov in športnikov prednjačila lista Janeza Sodržnika Ljubljana, moje mesto. Na njej so bili pevec Vili Resnik, hokejist Dejan Kontrec, igralec in direktor Jos Zalokar (tudi že kandidat za ljubljanskega župana), režiser Stane Škodlar in še nekaj manj znanih. Vendar so bila njihova imena na listi precej nizko, kar je bil očiten znak, da ne kandidirajo prav zares.

Letos je »primat« prevzela Lista Zorana Jankovića, ki so ji svoje ime posodili med drugimi Jonas Žnidaršič, režiser Branko Đurić, igralec Jernej Šugman, pevec Robert Pešut - Magnifico, nogometaš, trener in selektor reprezentance Makedonije Srečko Katanec in košarkar Peter Vilfan. Tudi ti nimajo prav veliko možnosti, da bi sedli v mestni svet, saj so na listi zelo nizko.

Z »vabami« je bila pred štirimi leti obložena kandidacijska lista LDS. Na njej so bili plavalec Peter Mankoč, rokometašica Deja Doler, pevka in igralka Tanja Ribič, prav nobenega pa pozneje ni bilo med 15 izvoljenimi, ki so zastopali LDS v mestnem svetu.

Kaže, da so estradniki ugotovili, da posojanje imena ni preveč "donosno", zato tudi ne preseneča, da je na 30 listah za vstop v mestni svet razmeroma malo znanih imen. Poleg tega so dosedanje izkušnje z lokalnih volitev pokazale, da imajo možnosti za vstop le prekaljeni politični kadri.

Med bolj znanimi imeni, ki ne prihajajo iz političnih krogov, je v ljubljanski mestni svet doslej stopila le atletinja Brigita Bukovec, in sicer v mandatu 1998–2002 na listi LDS. Med svetniki je zdržala nekaj mesecev, nato pa je mestni svet – iz osebnih razlogov – zapustila.

Iz torkovega tiskanega Dela.