Na mariborskem kolodvoru odprli »kolesodvor«

V kolesarnico je možno vstopiti le z elektronsko kartico, ki stane 15 evrov.

Objavljeno
22. september 2014 21.30
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor

Maribor – Za potnike Slovenskih železnic, ki so hkrati še kolesarji, je občina Maribor kot prva v Slovenija pred osrednjo železniško postajo uredila posebno kolesarnico, poimenovano kolesodvor. Gre za zaprt in varovan prostor, v katerega bo možno vstopiti le z elektronsko kartico.

Aleš Klinc iz občinskega urada za komunalo in promet je povedal, da bo kartica za 15 evrov na voljo lastnikom mesečnih vozovnic, ki bi radi za več ur (tudi čez noč) varno shranili svoje kolo. V kolesarnici je za zdaj prostora za 20 koles, projekt pa je skupaj s tlakovanjem ploščadi in ureditvijo parkirišča stal 140.000 evrov.

»Kolesodvor je odličen začetek in neverjetna priložnost za spreminjanje potovalnih navad ljudi, ki v mesto prihajo z vlakom in bi potrebovali zelen prevoz od postaje do delovnega mesta,« meni predsednik Slovenske kolesarske mreže Matej Obu. A ker je na voljo zelo malo stojal za kolesa, je Obu podvomil, da bo možno s tolikšno kapaciteto pokriti vse potrebe in, kar je še pomembneje, začeti spreminjati potovalne navade ljudi.

Če bi bil kolesodvor dva- ali trikrat večji, investicija najbrž ne bi bila bistveno dražja, je prepričan. Ob tem je navrgel, da je v sosednjem avstrijskem Gradcu na železniški postaji podobna kolesarnica, a neprimerljivo večja. Po podatkih spletne strani avstrijskih železnic je v njem prostora za 275 koles, dnevna karta stane en evro, mesečna sedem, letna pa sedemdeset.