Na mariborski anesteziologiji našli začasno rešitev

Dogovorili so se za pomoč 11 specialistov iz drugih slovenskih bolnišnic, računajo pa tudi na okrepitve iz Ljubljane.

Objavljeno
15. december 2015 16.18
Stavka zdravnikov v UKC Maribor, 28.5.2015, Maribor
Ma. F.
Ma. F.

Maribor − V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor, kjer močno primanjkuje anesteziologov, so se za zdaj dogovorili za pomoč 11 specialistov iz drugih slovenskih bolnišnic, računajo pa tudi na okrepitve iz Ljubljane. S to rešitvijo so danes seznanili predstavnike zdravniške zbornice in ministrstva za zdravje, ki so za zdaj zadovoljni, piše STA.

Po besedah predsednika Zdravniške zbornice Slovenije Andreja Možine, ki se je danes skupaj z državno sekretarko na ministrstvu za zdravje Sandro Tušar v Mariboru sestal tako z vodstvom kliničnega centra kot z zaposlenimi na oddelku za anesteziologijo, intenzivno medicino in terapijo bolečine, predstavlja predlagana rešitev »optimalno stanje ta hip«.

»To se za prehodno obdobje zdi tako rekoč edina rešitev, če nočemo preveč prikrajšati bolnikov s tega, mariborskega konca. Za prehodno obdobje je to dobra rešitev,« je po sestanku ocenila tudi Tušarjeva.

Dodatne okrepitve pričakujejo tudi iz UKC Ljubljana

Po besedah direktorja UKC Maribor Gregorja Pivca je doslej izrazilo pripravljenost, da pridejo pomagat v Maribor, 11 anesteziologov iz drugih bolnišnic, že od prej pa imajo sklenjene podjemne pogodbe s sedmimi anesteziologi iz Celja in Murske Sobote. Dodatne okrepitve pričakujejo še iz UKC Ljubljana, kjer se bo na to temo pogovarjal v sredo.

V Mariboru bodo ti dodatni zdravniki, ki naj bi začeli opravljati redno delo januarja, lahko delali največ osem ur na teden, kar pomeni, da bi vsak lahko dvakrat na mesec prišel dežurat po 16 ur. »Želimo si pomoči predvsem pri dežurni službi, saj se na ta način naši redno zaposleni zdravniki sprostijo za dopoldansko oziroma redno delo čez dan, s čimer bi nam uspelo naše programe varno pripeljati do konca,« je pojasnil Pivec. Skupno bi po njegovih ocenah potrebovali vsaj 20 tovrstnih novih pogodb.

Do današnjega obiska v UKC Maribor prihaja mesec dni po tistem, ko so mariborski anesteziologi zaradi kadrovske stiske zaprosili zdravniško zbornico za zaščito in nadzor. »Ne glede na to, da je bilo nekaj nesporazumov v tem času in se morda nismo držali vseh zavez, smo danes ugotovili, da so odkljukane skorajda vse točke v smeri tega, da bo mariborska univerzitetna bolnišnica imela v nadaljevanju izpopolnjen in varen program na področju anesteziologije,« je Možina povedal v izjavi za medije po srečanju.