Na Metelkovo na protest proti cirkusom

Društvo za uveljavitev pravic živali bo v okviru kampanje za prepoved nastopov cirkusov z živalmi v Sloveniji med 11. in 12. uro pred Menzo pri koritu v AKC Metelkova izvedlo performans proti cirkusom z živalmi.

Objavljeno
07. november 2009 10.19
Tako so proti živalim v cirkusih protestirali Američani
Mo.Z./STA
Mo.Z./STA
Ljubljana - Za živali, društvo za uveljavitev njihovih pravic bo v okviru kampanje za prepoved nastopov cirkusov z živalmi v Sloveniji danes med 11. in 12. uro pred Menzo pri koritu v AKC Metelkova mesto izvedlo performans proti cirkusom, ki za svoje profitabilne namene izkoriščajo živali.

Kot so zapisali, performans postavljajo v avtonomni kulturni center na Metelkovi, ker jim je Mestna občina Ljubljana (MOL) po diskriminatornem principu odrekla pravico do izvedbe performansa v središču mesta.

 

S performansom želijo izpostaviti, da je zlorabljanje in izkoriščanje živali v cirkusih zgolj za namen človekove zabave moralno nesprejemljivo in neopravičljivo.

 

Številne države po svetu so že sprejele prepovedi gostovanj cirkusov z živalmi na lokalni ali nacionalni ravni. Avstrija, Bosna in Hercegovina, Švedska, Finska, Kostarika, Indija in Singapur so v celoti prepovedale nastope cirkusov, v katerih nastopajo prostoživeče živali.

 

Bolivija je prepovedala nastope vseh cirkusov, v katerih nastopajo prostoživeče in udomačene živali. Na Hrvaškem so nastopi cirkusov s prostoživečimi živalmi prepovedali v 30 občinah, številne občine so prepovedi sprejele tudi v Italiji, Veliki Britaniji, Grčiji, Španiji, Izraelu, ZDA, Kanadi, Avstraliji, Braziliji, Argentini in na Danskem.

 

Cirkusi brez živali so poleg znamenitega Cirqua du Soleil še svetovno znani Cesarski kitajski cirkus, Moskovski cirkus, angleški Circus Burlessque, slavni avstralski Circus Oz, kanadski Cirque Eloize in še številni drugi, ki v Evropi in po svetu slovijo predvsem po svoji kvalitetni umetniški vsebini, inovativnih pristopih in izobraževalni noti.