Na Muti se bojijo dodatne podražitve

Pri pojeku Zgornja Drava poskusni zagon čistilnih naprav in kanalizacije zamuja, na Muti pa se zaradi nepredvidenih dodatnih del bojijo, da bodo prekoračili dovoljen limit podražitve projekta.

Objavljeno
13. november 2014 09.59
dja/kanalizacija
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Dravograd – V Dravski dolini je gradnja infrastrukture v okviru več kot 37 milijonov evrov vrednega projekta odvajanja in čiščenja odpadne vode v porečju reke Drave skoraj pri koncu. Pet občin bo skupaj dobilo 34 kilometrov nove kanalizacije ter čistilne naprave za 18.000 gospodinjstev, a s poskusnim obratovanjem zamujajo.

V Dravogradu decembra načrtujejo polno obratovanje kanalizacije na Viču, na obstoječo čistilno napravo pa bodo priključili še aglomeracije Črneče, Šentjanž in Otiški vrh. Naložba jih je stala 3,4 milijona evrov, upravljalec novega sistema pa bo dravograjsko komunalno podjetje.

V Radljah ob Dravi so poleg kanalizacije zgradili še novo čistilno napravo, ki bo začela poskusno obratovati te dni. Nanjo bodo do leta 2017 priključili 4500 gospodinjstev, v prvi fazi tisoč. Naložba je vredna 8,4 milijona evrov, ker se je morala občina zadolžiti, pa so ustanovili občinsko podjetje za gradnjo čistilne naprave, ki bo z njo tudi upravljalo.

V Vuzenici gradijo samo kanalizacijo, ki jo bodo speljali na skupno čistilno napravo na Muti. Prve uporabnike nameravajo priključiti do božiča. Skupaj jih bo med 500 in 700, več kot 800 pa jih zaradi oddaljenosti ne bo imelo te možnosti. Župan Franjo Golob meni, da je iluzija, da bodo do predpisanega roka (2017) na komunalna omrežja ali biološke čistilne naprave priključili 90 odstotkov prebivalstva: »Realen rok je med letoma 2020 in 2025«.

V Vuzenici z izvedbo projekta zamujajo, ker so ponekod od izvajalca zahtevali preprojektiranje. »S tem smo si prihranili veliko težav in denarja, priključili pa bomo lahko 300 uporabnikov več,« pravi župan. Vuzeniški del projekta je vreden 2,8 milijona evrov.

Na Muti, kjer je projekt vreden približno 8 milijonov evrov, se po aferi z odredbo o izkopu jaškov po besedah župana Mirka Vošnerja težave nadaljujejo. »Pri zadrževalnih bazenih na sotočju Bistrice in Drave povzroča težave podtalnica, na kar smo opozarjali izvajalce, a brez uspeha.« Čistilno napravo naj bi zagnali decembra, a ker mora biti projekt končan do maja 2015, za enoletno poskusno obratovanje ne bo dovolj časa.

Vošner pravi, da bodo ugotavljali, kdo je za to odgovoren ter se poskušali dogovoriti za skrajšanje poskusnega obratovanja in podaljšanje garancije. »Bojim se, da bomo zaradi dodatnih stroškov prekoračili petodstotni limit podražitve,« pravi župan. Če se to zgodi, se morajo o dodatnih sredstvih pogajati z ministrstvom in EU. »Na veliko vprašanj pričakujemo odgovore izvajalca.« Iz družbe Riko, ki je glavni izvajalec projekta, nam na vprašanja o zamudah in podražitvah še niso odgovorili.