Na Muti sumi korupcije

Čistilna naprava in kanalizacija: Na izredni seji sklenili, da bodo obvestili NPU in KPK.

Objavljeno
28. september 2013 11.05
mfa*LOGATEC
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec

Muta – Po izredni seji o projektu gradnje čistilne naprave in kanalizacijskega omrežja so v občinskem svetu na Muti sklenili, da »o nedopustnosti vodenja in izvajanja projekta« obvestijo Nacionalni preiskovalni urad (NPU) in Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK).

Na Muti sumijo, da so se izvajalci, predstavniki in posredniki nepošteno dogovarjali o poslu ter tako občini in državi povzročili škodo ter številnim udeleženim pri projektu omogočili pridobitev nedovoljene koristi. Za družbo Pomgrad, kot naročnika opreme in izvajalca gradbenih del, ki »se ni pravočasno prepričal o ustreznosti nabavljenih jaškov«, nameravajo ugotavljati, ali bi moral za to materialno in kazensko odgovarjati. Ker menijo, da je tudi nadzor nad projektom neustrezen, nameravajo sami izbrati novo podjetje, ki bo opravilo »super nadzor« celotne investicije, zaradi »neustreznega informiranja in zastopanja interesa občine« pa nameravajo prekiniti pogodbo s podjetjem Daro občinskega svetnika Darka Sahornika, za informiranje občanov pa so že izbrali drugo podjetje. Izvajalcem gradbenih del nameravajo tudi prepovedati nadaljevanje asfaltiranja cest, dokler ne preverijo ustreznosti že opravljenih del. Komisija občinskega sveta bo tudi preverjala odgovornost strokovnih delavcev občinske uprave za nastalo situacijo.

Na izredno sejo so povabili tudi številne predstavnike državnih institucij, podjetij in druge vpletene v desetletno zgodovino projekta, a se nihče od njih ni odzval. »Mislim, da je bila seja kljub temu koristna,« pravi župan Boris Kralj in dodaja, da se »projekt v vsakem primeru nadaljuje, saj smo že v časovni zamudi«.

Po anonimni prijavi je gradbena inšpektorica odredila izkop in zamenjavo 25 kanalizacijskih jaškov dobavitelja Kovinoplastike Piskar, ki niso imeli ustreznih izjav o skladnosti. Te so pridobili nekaj dni po izteku roka za izkop, a so se pri izvajalcu Riku kljub temu odločili, da jaške zamenjajo, kar so storili konec avgusta.