Na obisku predsednik finskega parlamenta Lipponen

Na obisku v Sloveniji se je mudil predsednik finskega parlamenta Paavo Lipponen. Sestal se je s predsedniki državnega zbora, države in vlade ter zunanjim ministrom.

Objavljeno
26. februar 2007 20.59
Predsednik finskega parlamenta Paavo Lipponen in premier Janez Janša
Ljubljana - Slovenija in Finska sta v stališčih "mnogo bližje, kot bi človek sklepal iz razdalje med državama ", je danes med uradnim obiskom v Sloveniji poudaril predsednik finskega parlamenta Paavo Lipponen. Pri tem je Sloveniji zagotovil vso podporo Helsinkov ob predsedovanju Evropski uniji. Glavni poudarki srečanj s predsedniki državnega zbora, države in vlade ter z zunanjim ministrom so bile evropske teme, med katerimi je izstopalo obujanje evropske ustave, pa tudi Zahodni Balkan in dvostranski odnosi.

Ena glavnih tem današnjih pogovorov je bila prav usoda evropske ustavne pogodbe, pri čemer se lahko Slovenija po besedah predsednika DZ Franceta Cukjatija veliko nauči od Finske, ki je v drugi polovici lanskega leta predsedovala EU.

Kot je pojasnil Lipponen, je ustavno pogodbo možno rešiti na podlagi obstoječega besedila. "Bistvo je treba ohraniti, moramo pa biti pripravljeni na določene spremembe, s katerimi bi ustavo naredili sprejemljivo za države, ki so jo zavrnile," je dejal.

Pri tem je po njegovem mnenju veliko odvisno od dogajanja v posameznih članicah, predvsem od volitev v Franciji, zagotovo pa bo potrebna nova medvladna konferenca, ki bo najverjetneje nadaljevala delo še v času slovenskega predsedovanja EU v prvi polovici leta 2008. Sam je prepričan, da bo Slovenija tudi pri tem vprašanju dokazala, da lahko majhna država učinkovito vodi EU.

Z Drnovškom tudi o Kosovu

V pogovoru s predsednikom Janezom Drnovškom pa sta izpostavila predvsem pomen evropske ustave za nadaljnje utrjevanje EU in njenega ugleda v svetu. Ne glede na številne ovire je pomembno, da se nadaljuje z njeno ratifikacijo, sta menila sogovornika.

S predsednikom Drnovškom sta se pogovarjala tudi o prihodnjem statusu Kosova, so sporočili iz urada predsednika republike. V svojem prvem odzivu na predlog za ureditev prihodnjega statusa Kosova je Drnovšek dejal, da podpira predlog posebnega odposlanca ZN Marttija Ahtisaarija, iluzorno pa bi bilo po njegovem mnenju pričakovati, da bodo z njim vsi zadovoljni in da bi zadovoljil tako srbsko kot albansko stran na Kosovu.

Janša in Lipponen zadovoljna z blagovno menjavo

Med srečanjem s premierom Janezom Janšo pa sta sogovornika izrazila zadovoljstvo nad razvojem odnosov med državama, ki so v območju skupne valute vpeti v še tesnejši okvir. Slovenija in Finska sta po ocenah Janše in Lipponena postavili dobre temelje za razvoj gospodarskega sodelovanja, kar dokazujejo tudi trendi blagovne menjave, ki zadnji dve leti beleži precejšnjo rast. Dodatne možnosti predstavlja vzpostavitev redne letalske linije med Ljubljano in Helsinki, ki je načrtovana za april, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Glede energetske politike unije sta se strinjala, da bo potrebno doseči neko osnovno stopnjo soglasja, znotraj katerega bodo lahko države članice iskale individualne rešitve. Lipponen pa je posebej poudaril pomen strateškega partnerstva z Rusijo na tem področju.

Mnenja o evropskih temah sta izmenjala tudi z ministrom Dimitrijem Ruplom. Dotaknila pa sta se tudi prioritet Slovenije pri predsedovanju uniji, pri čemer je Rupel še posebej izpostavil pomen medkulturnega dialoga in evropske perspektive za države Zahodnega Balkana, so sporočili z zunanjega ministrstva.

Finski gost se je v okviru uradnega obiska srečal še z delegacijo odborov DZ za zadeve EU in za zunanjo politiko ter vodji poslanskih skupin v slovenskem parlamentu.