Na oddih ali počitnice na dravsko nabrežje

Igrišča na zelenici, bar na plaži, izposoja plovil in prostor za piknike, jeseni pa je predviden tudi gostinski lokal.

Objavljeno
06. avgust 2012 17.15
regent drava center
Miha Rubin, Maribor
Miha Rubin, Maribor

Maribor - Na dolga leta opustelem Limbuškem nabrežju postopoma raste Drava center, ki zlasti ob vikendih privabi precej Mariborčanov. Lastnik omenjenega rekreativno-turističnega centra, ki je vrata odprl lansko poletje, namerava letos ponudbo vsebinsko obogatiti.

»Glede na to, da smo center v izgradnji, smo dokaj zadovoljni z obiskom,« je povedal vodja Drava centra Borut Rojs. Na tej privlačni lokaciji, kjer ponujajo različne možnosti za sprostitev in rekreacijo v naravi, se je lani za konec tedna zbralo do 3000 ljudi, je dejal Rojs, to poletje pa bi radi število obiskovalcev povečali še za kakšnih 20 odstotkov.

Po vzoru avstrijskih in nemških jezer

Drava center obsega približno 8500 kvadratnih metrov velik prostor, ki leži na zelenem robu Maribora in ga varujeta Natura 2000 ter odlok o Krajinskem parku Mariborsko jezero. Kot pravi Rojs, se je za ureditev centra odločil, ker je videl možnost ponovne oživitve te lokacije ob Dravi, ki je bila na tak način urejena že v sedemdesetih in osemdesetih letih. Ob tem je omenil še vzor tovrstnih centrov ob vodi v tujini, zlasti ob avstrijskih in nemških jezerih.

»Tam velja logika, da lahko dopust oziroma polnjenje baterij po napornih delovnih dneh traja tudi samo en popoldan ali vikend in samo nekaj kilometrov stran od doma.« Ureditev Drava centra so doslej financirali izključno z zasebnim kapitalom, je pojasnil Rojs, njegovo podjetje Brojs pa je tudi lastnik 90-odstotkov zemljišč, na katerih se razprostira center (preostali del je v lasti Dravskih elektrarn Maribor).

Bogate možnosti za rekreacijo

V centru so na razpolago večnamenska zelenica (za badminton, igre z žogo, sončenje ...), uredili so bar na plaži z velikim otroškim igriščem ter ponudbo pijače in prigrizkov, prostor za piknike, klubske prostore društva Ponirek, obiskovalcem ponujajo izposojo kajakov in kanujev itd. Imajo tudi manjše košarkarsko igrišče in plezalno steno, na zunanjem robu posestva pa je parkirišče za avtomobile, avtodome in kolesa.

»Vendar za stabilizacijo poslovanja in zmanjšanje odvisnosti od vremena rabimo notranje prostore, ki jih nameravamo odpreti v začetku jeseni,« je napovedal Rojs. Do takrat naj bi dokončali prenovo osrednjega gostinskega objekta, gre za bivšo restavracijo Marina, v načrtu za prihodnje pa imajo med drugim ureditev dodatnih rekreativnih površin (igre z žogo na mivki, trim-fitnes poligon) in prenočišč.

Obrežja kot počitniško letovišče

Na Limbuškem nabrežju so sicer že v letu 2008 obnovljeno čolnarno odprle tudi Dravske elektrarne Maribor (DEM). Prav čolnarne, na Dravi so se začele pojavljati sredi prejšnjega stoletja, so bile v preteklosti živahna zbirališča ljudi, marsikomu so tudi nadomestile počitniška letovišča. Kot pravi Borut Rojs, si v Drava centru želijo povezovanja z drugimi ponudniki na tem območju, saj verjamejo, da »lahko samo več povezanih ponudnikov vrne življenje na ta pozabljen prostor, ki ga po naših najboljših močeh ponovno oživljamo.«

Prav pod okriljem Drava centra se je tako pred dvema letoma formirala delovna skupina, ki se je s pismom o nameri zavezala, da bo aktivno delovala pri ponovni vzpostavitvi Mariborskega jezera kot vodno-rekreacijskega območja, izgradnji kolesarsko-pohodne poti med Mariborom in Rušami ter obrežnega gozda kot izobraževalno-rekreacijskega območja. Podpisniki tega pisma so podjetje Brojs kot pobudnik, DEM, Lesarska šola ter lokalne skupnosti in turistična društva.