Na OŠ Polzela manjka skoraj tretjina otrok

Na Osnovni šoli Polzela, kjer so strokovnjaki pri petih otrocih potrdili okužbo s pandemsko gripo, danes manjka skoraj tretjina otrok. Po neuradnih informacijah pa veliko otrok manjka tudi v vrtcu.

Objavljeno
16. september 2009 13.13
Šolarji se bodo sedaj učili tudi drugega tujega jezika
Da. S.
Da. S.
Polzela - Na Osnovni šoli Polzela, kjer je včeraj od pouka izostalo 94 otrok, pri petih pa so strokovnjaki potrdili okužbo s pandemsko gripo, danes manjka še več otrok. Od 492 otrok, ki obiskujejo šolo, jih je danes odsotnih 147, po neuradnih informacijah pa veliko otrok manjka tudi v vrtcu.

Za danes popoldne je sicer napovedan sestanek dveh specialistk epidemiologinj s starši otrok od prvega do petega razreda, za jutri pa še s starši ostalih osnovnošolcev.

Veliko otrok doma po želji staršev


Na Zavodu za zdravstveno varstvo (ZZV) Celje so sicer že včeraj dejali, da vseh izostankov ne pripisujejo pandemski gripi, saj so nekateri otroci doma ostali po želji staršev, da bi se tako izognili morebitni okužbi.

Na zavodu takšno ravnanje ocenjujejo kot nepotreben odziv, epidemiološka služba ZZV Celje pa je vodstvu šole vseeno priporočila dosledno izvajanje higienskih ukrepov, zlasti pogosto prezračevanje učilnic in skrbno umivanje rok.

Ravnateljica šole Valerija Pukl je sicer že včeraj zagotovila, da so preventivne ukrepe za zmanjšanje tveganja za okužbo z novo gripo dosledno izvajali od začetka šolskega leta, kar je potrdila tudi inšpektorica zdravstvenega inšpektorata, ki je pregledala šolo.

Ministrstvo za zdravstvo: zdravi otroci naj obiskujejo pouk


Zdravi otroci naj še naprej obiskujejo pouk, velja pa upoštevati načela skrbne higiene in umirjenega delovanja, so sporočili z ministrstva. Na podlagi poročil Zavoda za zdravstveno varstvo (ZZV) Celje o obolelosti za novo gripo v OŠ Polzela, Inštitut za varovanje zdravja (IVZ) in ministrstvo za šolstvo in šport dnevno spremljata razmere obolevnosti v vseh slovenskih vzgojno-izobraževalnih zavodih. Ministrstvo za šolstvo in šport je danes vsem vzgojno-izobraževalnim zavodom posredovalo tudi Napotke za pripravo načrta za zagotavljanje dela v primeru pandemske gripe. Gre za navodila, kako zagotoviti kontinuirano vzgojno-izobraževalno delo v času, ko bo odsotnosti več. Analiza izbruha še poteka.