Na Pohorju gradijo novo vzpenjačo

Po junijski nesreči se v Mariboru začenja gradnja nove žičniške naprave. Financirali jo bodo s sredstvi ŠC Pohorje in bančnimi krediti, ob tem pa računajo tudi na nepovratna sredstva strukturnih skladov.

Objavljeno
18. september 2009 14.04
An.B./STA
An.B./STA
Maribor - Na mariborskem Pohorju so po julijski nesreči, ko se je zrušil eden od stebrov vzpenjače, začeli z postavljanjem nove žičniške naprave. Kot je povedal direktor Pohorske vzpenjače Srečko Jesenšek, so se del lotili s pozidavo temeljev za nove stebre, prva faza projekta, ki bo omogočila normalen prevoz potnikov, pa bo zaključena do božiča.

 

Športni center Pohorje, ki po podelitvi koncesije s strani Mestne občine Maribor upravlja z vzpenjačo, je po Jesenškovih besedah med osmimi podjetji, ki so se javila na javni razpis kot najugodnejšega izbrali gradbeno podjetje Konstruktor, ki bo pripravilo temelje za nove stebre. Ti bodo sicer stali na isti trasi kot stara žičnica, a na drugih mestih kot sedanji.

 

V ŠC Pohorje so že izbrali tudi dobavitelje opreme, torej tudi gondol. Kot je dejal Jesenšek, so k oddaji ponudb pozvali vse tri svetovne proizvajalce, med njimi pa so zaradi najugodnejše ponudbe izbrali italijanski Leitner, ki naj bi osemsedežne kabine zagotovil pravočasno za montažo še pred glavnim delom letošnje zimske sezone. Nova naprava bo lahko po načrtih prepeljala tudi 2400 oseb na uro, a šele potem, ko bo investicija izpeljana v celoti, zmogljivost v prvi fazi pa bo omejena na tisoč oseb na uro.

 

Sicer pa je to le prva faza investicije, saj bodo drugo izpeljali v prihodnjem letu, ta pa po Jesenškovih besedah zajema dokončanje obnove objektov, predvsem zgornje in spodnje postaje z garažo za gondole, načrtovana pa je tudi gradnja vmesne postaje. Celoten projekt je vreden okoli 12,5 milijona evrov, prva faza pa nekaj nad osem milijonov evrov.

 

Financirali ga bodo s sredstvi ŠC Pohorje in bančnimi krediti, ob tem pa računajo tudi na nepovratna sredstva strukturnih skladov, saj so se prijavili na razpis gospodarskega ministrstva. To jim je omogočila Mestna občina Maribor kot lastnica vzpenjače, ki jim je koncesijo za gradnjo in upravljanje žičnice podelila na poletni izredni seji, s čimer jim je tudi omogočila, da so ulovili še zadnji rok za prijavo na razpis za sofinanciranje iz evropskih skladov.