Na portoroški plaži moravška mivka

Po osmih letih bodo plažo osvežili in nanjo nasuli 750 ton nove mivke.

Objavljeno
16. maj 2017 21.23
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj

Portorož - Morju so včeraj na oceanografski boji Vida namerili 18,2 stopinje Celzija, a prvi kopalci so že zasedli plaže. Večina upravljavcev jih še hiti urejati, tudi centralno plažo Portorož, kjer bo Okolje Piran do konca prihodnjega tedna navozilo novo mivko in poskrbelo za druge novosti.

Portorož ni imel naravne peščene plaže. Šele sredi 20. let prejšnjega stoletja je tedanji lastnik večine portoroškega turizma, hotelov Palace, Riviera in Sv. Lovrenca (današnjega Metropola), in velik tržaški ladjar Oscar Cosulich dosegel, da so s trabakulami iz sosednjega Gradeža pripeljali prve kupe mivke, jih stresli na mulj in tako poskrbeli za udobnejši (mehkejši) vstop v morje, pravi poznavalec portoroške zgodovine Tomi Brezovec.

Plažo so nato večkrat spreminjali in jo celo nekoliko razširili v morje. Pesek je odgovarjal velikemu delu klasičnih turistov iz obdobja, ko so iskali predvsem sonce, morje in pesek. Zadnjič so plažo nasuli leta 2009, je povedal Nesi Dulai z Okolja. »Včasih sta največ peska odnesla dež in visoke plime, odkar je na plaži višji zid, ga odnaša predvsem veter.«

Na plažo bodo pripeljali 500 kubičnih metrov ali 750 ton mivke iz podjetja Termit Moravče in z njim za skoraj 15 centimetrov dvignili peščeno površino. Dovažali in razporejali jo bodo še ves prihodnji teden, obnova mivkaste površine pa jih bo stala 41.500 evrov. Po obnovi lesenega pomola pred meseci zdaj sredi plaže urejajo še betonsko Sončevo ploščad, ki bo čez dan namenjena kopalcem, ob večerih pa prireditvam. Občina Piran je obnovila tudi vhod na plažo pred Kempinskim in umaknila stojnice s kramarijo, s čimer je precej izboljšala videz tega dela Portoroža.

V nasprotju s portoroško centralno plažo sosednja Metropolova sameva. Na vprašanja, kdaj in kako jo nameravajo urediti, nam je Nataša Pintar iz opatijske Liburnije včeraj odgovorila, da svoje poslovne politike ne komentirajo.