Na požarišču vrhniškega Kemisa danes čiščenje

Prisotnost PM10 v zraku na Vrhniki je po današnjih meritvah padla pod mejne vrednosti. Na objektu še vedno kriminalisti.

Objavljeno
17. maj 2017 15.49
POGORIŠČE-KEMIS
Š. P., STA
Š. P., STA
Vrhnika − V objektu podjetja Kemis danes poteka čiščenje, gasilci še izvajajo požarno stražo, delavci Kemisa čistijo objekt, potok Tojnica pa čistijo delavci podjetja VGP Drava. Poleg tega so na objektu danes tudi kriminalisti, ki še niso zaključili preiskave, je za STA pojasnil poveljnik vrhniške Civilne zaščite Viktor Razdrh.

Prisotnost delcev PM10 v zraku na Vrhniki je po današnjih meritvah padla pod mejne vrednosti, je še pojasnil Razdrh. Najvišjo koncentracijo delcev so namerili v torek ob 16. uri, ko so izmerjene koncentracije dosegle 219 mikrogramov na kubični meter. Opolnoči so jih namerili le še osem, danes ob 10. uri pa 66 mikrogramov na kubični meter.

Podatkov za živo srebro še nimajo, a Razdrh verjame, da tudi te vrednosti ne bi smele biti problematične.

Kot je za Radio Slovenija pojasnil upokojeni zdravnik Alfred Bogomil Kobal, ki ima dolgoletne izkušnje z idrijskega območja, vsebnost živega srebra v zraku na Vrhniki med požarom, ki je bila v nekaterih primerih povečana tudi do tisočkrat, za ljudi najverjetneje ni bila nevarna. Hlapom te kovine so bili bolj izpostavljeni gasilci, če niso nosili ustrezne zaščitne opreme.

Se je pa koncentracija živega srebra v zraku po njegovem mnenju najverjetneje zmanjšala, prav tako po njegovem ni večje nevarnosti glede vode. Ekološki laboratorij z mobilno enoto (ELME), ki je ena od enot civilne zaščite in je del Instituta Jožef Stefan (IJS), sicer še opravlja meritve onesnaženja na območju, rezultatov za zdaj še ni.

Tudi delci, ki po požaru ležijo na tleh, tudi na poljih in vrtovih, bodo vzorčeni in pregledani, je zagotovil Razdrh. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje sicer prebivalstvu svetujejo, naj zelenjave in sadja, na katerih bi bile vidne sledi požara, ne uživajo, temveč raje zavržejo. Zelenjavo, kjer ni vidnih sledi, kot bi bile saje, pa naj pred uživanjem zelo temeljito operejo z vodo, je pojasnila Irena Veninšek Perpar z NIJZ.

Pivniki, ki lovijo površinsko umazanijo, so še vedno nameščeni na potoku Tojnica, je danes še pojasnil Razdrh. Upa, da bo onesnaženje potoka, ki se sicer izliva v Ljubljanico, sanirano in da bo sanacija uspešna.