Na proslavi 14. septembra morda tudi preleti letal

Proslava ob državnem prazniku, 66. obletnici vrnitve Primorske k matični domovini, bo 14. septembra na lipiškem hipodromu.

Objavljeno
30. avgust 2013 18.16
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica

Proslava ob državnem prazniku, 66. obletnici vrnitve Primorske k matični domovini, bo 14. septembra na lipiškem hipodromu, ki lahko sprejme 10.000 obiskovalcev.

Pod scenarij in režijo proslave z naslovom Primorska za vedno se je podpisala Katja Pegan, predstavilo se bo 400 nastopajočih, med njimi Tržaški partizanski pevski zbor, otroci in konji. »Velikost prizorišča zahteva spektakel in morda bomo doživeli tudi prelete letal,« je na včerajšnji novinarski konferenci pojasnila Peganova.

Proslava bo hkrati namenjena počastitvi 70. obletnice ustanovitve prekomorskih brigad, 70. obletnice ustanovitve Skupnosti partizanskih učiteljev in 70. obletnice ustanovitve IX. korpusa. Udeležila se je bo tudi predsednica vlade Alenka Bratušek.

Generalni sekretar Zveze združenj borcev za vrednote NOB Mitja Klavora je dejal, da bi morala biti proslava zaradi nekaterih dogodkov in sklepov iz leta 1943 posvečena 70. obletnici »priključitve«, in ne 66., ki jo praznujemo kot posledico mirovne pogodbe iz leta 1947. Župan občine Sežana Davorin Terčon pravi, da so kot organizatorji skupaj z občinskim borčevskim združenjem in Kobilarno Lipica upoštevali zakonska določila tako glede obletnice kot izraza »vrnitev«.

Proslava bo stala 40.000 evrov, stroške pa si bo razdelilo vseh 23 primorskih občin.