Na Ptuju cenejši vrtci, nižji proračun

Po novem bo polna cena programa v prvem starostnem obdobju 463 evrov, v drugem  pa 366 ali 338 evrov mesečno.

Objavljeno
25. september 2012 10.37
Posodobljeno
25. september 2012 12.00
S. P., Delo.si
S. P., Delo.si
Ptuj - Ptujski mestni svetniki so v ponedeljek potrdili nove cene vrtcev v občini. V povprečju se cene programov od veljavnih znižujejo za šest odstotkov, poroča STA. Na seji mestnega sveta so prav tako potrdili rebalans občinskega proračuna, ki po novem znaša 33,5 milijona evrov oziroma je za 7,7 odstotka nižji od prej sprejetega.

Zadnja sprememba cen programov v Vrtcu Ptuj je bila februarja 2009, ko so se ti nekoliko podražili. STA tudi piše, da so se stroški hrane, materiala in storitev zvišali, a so se z uveljavitvijo zakona za uravnoteženje javnih financ s 1. junijem letos znižali stroški dela zaposlenih v javnem sektorju.

V šolskem letu 2012/2013 je v vrtce na Ptuju vpisanih nekaj več kot tisoč otrok, od tega je 908 otrok iz Mestne občine Ptuj, 114 otrok pa iz drugih občin. Medtem ko je občinska uprava nameravala za letos črtati subvencije, ki jih podeljuje otrokom s stalnim prebivališčem v ptujski občini, so mestni svetniki vztrajali, da se te ohranijo.

Po novem bo polna cena programa v prvem starostnem obdobju znašala 463 evrov, v drugem starostnem obdobju pa 366 ali 338 evrov mesečno.

Mestni svetniki so imeli na dnevnem redu tudi odločanje o rebalansu proračuna Mestne občine Ptuj za leto 2012. Višina proračuna po novem znaša 33,5 milijona evrov in je nižja od načrtovanega za 7,7 odstotka oziroma 2,8 milijona evrov.

Skupni prihodki so z rebalansom znižani za 12,1 odstotka in znašajo 25,8 milijona evrov. Skupni odhodki pa so načrtovani v višini 33,2 milijona evrov in so za 8,7 odstotka nižji od veljavnega proračuna. Presežek odhodkov nad prihodki torej znaša 7,4 milijona evrov.

V rebalans je bila ptujska mestna občina prisiljena zaradi splošne gospodarske krize, ki klesti prihodke na vseh ravneh. Več priliva sredstev so si na Ptuju po poročanju medijev obetali predvsem iz projektov, ki se sofinancirajo z evropskimi sredstvi, kot so obnova Dominikanskega samostana in Osnovne šole Ljudevita Pivka, odpadla pa so tudi sredstva za gradnjo športne dvorane.