Na Ptuju so razglasili letošnje občine z največjimi energetskimi prihranki

Med srednjimi občinami je prvič zmagal Ormož, med velikimi občinami pa Domžale.

Objavljeno
25. september 2014 16.57
fmi*Ptuj
S. P., Delo.si, STA
S. P., Delo.si, STA
Ptuj − Energijsko najbolj učinkovita slovenska občina za letošnje leto je Šentrupert, ki je kot prva v komaj petletnem podeljevanju teh nazivov zmagala že drugič − prvi naziv je dobila leta 2012. Župan Rupert Gole se je pohvalil, da ima v občini izjemno ekipo strokovnjakov, ki so zaslužni za uresničene energetske projekte.

Šentrupert je letos dobil naziv en.občina tudi med malimi občinami. Med srednjimi je prvič zmagal Ormož, med velikimi občinami pa Domžale. Založniško-medijska hiša Energetika.NET, ki razpisuje natečaje, pripravlja ocenjevanje prijavljenih občin in njihovih projektov ter podeljuje priznanja in praktične nagrade strokovnih svetovalcev, pa je letos podelila še posebno priznanje Mestni občini Velenje za njeno kontinuirano prizadevanje za energetsko učinkovitost in stalne izboljšave.

»Trajnostni razvoj in energetska učinkovitost sta stalnici občinskih prizadevanj,« je povedal predstavnik občine Boštjan Krajnc. Na letošnji razpis se je prijavilo osem slovenskih občin. Na posvetih, pogovorih in podelitvi na Ptuju pa so izmenjali veliko izkušenj, primerjali med seboj dobre projekte in dobre prakse ter pretresli napredek posameznih občin v zadnjih letih, odkar podeljujejo občinam nazive energetsko učinkovitih občin.

Prva absolutna zmagovalka je bila leta 2010 občina Krško, leto kasneje Piran, potem Šentrupert in lani Ptuj. Ptujski župan Štefan Čelan je slavnostno podpisal tudi evropsko konvencijo županov in tako zaokrožil število slovenskih občin, ki so jo podpisale, na 30. Ta konvencija si posebej prizadeva na lokalni ravni pomagati do leta 2020 doseči evropski energetski in ekološki cilj o petini porabljene energije iz obnovljivih virov.