Na Ptuju že danes uvod v 11. kurentovanje

Na predvečer začetka tradicionalnega kurentovanja na Ptuju, ki bo trajalo enajst dni, bodo nocoj v okviru projekta Art Karneval 2011 v dvorani Gimnazije Ptuj nastopili mednarodno uveljavljeni umetniki.  V znamenju pustnih povork in plesov bodo v prihodnjih dneh tudi druga slovenska mesta.

Objavljeno
25. februar 2011 10.53
Ne. Š., delo.si
Ne. Š., delo.si
Ljubljana - Italijanski umetniki iz Firenc se bodo danes na ptujskem Art Karnevalu 2011 predstavili z glasbeno-plesno kabarejsko predstavo En habit de Satie, ki ji bo sledil koncert svetovno znanega rusko-francoskega tria Čajkovski, ustanovljenega leta 1975 v Moskvi.

Letošnji Art Karneval nosi podnaslov Karnevalske zgodbe, ki so po besedah vodje projekta Mladena Delina iz društva Arsana rezultat sodelovanja ptujskih, italijanskih, francoskih in ruskih umetnikov. Pri projektu Karnevalske zgodbe sodelujejo tudi igralec Pavle Ravnohrib, kostumografinja Stanka Vauda Benčevič, za scenografijo pa je poskrbel Jernej Forbici, piše STA.
 
Umetniški dogodek bo tokrat že drugo leto zapored nadgradil pustno dogajanje na Ptuju. Tam bo po poročanju STA letos potekalo že 51. kurentovanje, ki bo trajalo 11 dni. Uvodna slovesnost Kurentovanja 2011 se bo pričela jutri, vrhunec pa bodo po vsakodnevnih koncertih in drugih kulturnih dogodkih prireditve dosegle naslednjo nedeljo, ko bo slovensko karnevalsko mesto gostilo mednarodno pustno povorko, v kateri bo sodelovalo okoli 3000 udeležencev iz desetih držav. Organizatorji letos pričakujejo več kot 200.000 obiskovalcev.

Pustno rajanje v več slovenskih krajih

V znamenju pustnih prireditev, kot so pustne povorke in plesi, bodo tudi druga slovenska mesta. Poleg tradicionalnega kurentovanja na Ptuju, je med najbolj obiskanimi tudi karneval v Cerknici. Tamkajšnji osrednji dogodek bo veliki pustni karneval Slava države butalske, ki bo po mestnih ulicah potekal na pustno nedeljo, sicer pa se bo pustovanje v Cerknici začelo že v četrtek.

V Ljubljani se bo pustna povorka naslednjo sobotno popoldne z Brega čez Čevljarski most sprehodila so Mestnega trga in nadaljevala pot po Stritarjevi ulici na Prešernov trg, kjer bo potekal glasbeni program.

V okviru pustovanja na Igu na pustno soboto pripravljajo 14. Podkrimski pustni karneval z več kot tisočimi maskami. Ta bo dopoldne v znamenju otroškega plesa, popoldne pa pripravljajo pustno rajanje za odrasle.

Športni park na Viru pri Domžalah bo naslednjo soboto gostil skupino Pop Design in Nušo Derenda, v nedeljo pa bo dopoldne sledil otroški pustni Živ žav. Popoldne bo potekal 21. pustni karneval po Bukovčevi cesti od papirnice Količevo do Športnega parka Vir.

Zveza prijateljev mladine Maribor pripravlja osrednje pustovanje v mestu na pustni torek. V dopoldanskem času bodo za otroke pripravili gusarsko zabavo s Teatrom Cizamo, popoldne pa pustno povorko. Na pustno soboto zvečer bo v prireditveni dvorani Snežnega stadiona pod Pohorjem potekal tradicionalni 48. izbor Pohorskega carja.

Osrednja pustna zabava v Celju se bo tudi letos začela v torek, in sicer z zbiranjem mask na Trgu Celjskih knezov. Sledila bo povorka, pustna prireditev pa bo potekala na prostoru pred Muzejem novejše zgodovine Celje.

Največ obiskovalcev pa na Celjskem vsako leto privabi Pust Mozirski, ki letos praznuje že 120 let. Prireditve se bodo pričele naslednji petek, karnevalski sprehod pa bo na pustni torek potekal na trgu v Mozirju.

Na Koroškem bosta potekala večja pustna karnevala v Kotljah in Slovenj Gradcu, organizirana manjša pustovanja pa bodo potekala tudi v drugih krajih.

Največje pustovanje na Dolenjskem prirejajo v Kostanjevici na Krki, z začetkom na pustni petek, v okviru tradicionalne Šelmarije in programa Prforcenhausa. Na pustno nedeljo bodo izvedli veliko pustno povorko, dan zatem pa bodo priredili baklado.

Za največje pustovanje v Posavju na Dobovi prirejajo 13. mednarodni pustni karneval, ki bo potekal od 4. do 12. marca. Tema letošnjega Fašjenka bodo poplave, ki ga bodo zaključili s 13. mednarodnim karnevalom in predstavitvijo posameznih skupin prihodnjo soboto.

Pustovanja, maškarade, pustne plese in povorke bodo od pustne sobote do torka priredili tudi v Novem mestu, Mokronogu, Metliki, Črnomlju, Semiču, Krškem, Šentjerneju ter še nekaterih krajih Dolenjske, Bele krajine in Posavja.

V Pomurju bo to nedeljo potekala osrednja prireditev Borovo gostovanje v Bodoncih na Goričkem, kjer bodo otrokom predstavili šege in navade poroke in pusta. Na tokratni prireditvi bo nastopilo okoli 190 likov, pri organizaciji dogodka pa sodeluje 250 vaščanov.

Letošnje pustno rajanje v Kranju bodo na pustno soboto zaznamovale številne slovenske ter tuje etnografske in pustne skupine, ki se bodo potegovale za naziv naj pustne skupine. Sobotnemu rajanju v Kranju se bodo pridružili tudi šenčurski Godlarji, ki bodo s pustno povorko predstavili politične, gospodarske, športne in kulturne zaplete ter škandale, piše STA.

V nekaterih gorenjskih vaseh bo ob pustu mogoče videti stari običaj vleke ploha, ki so ga nekdaj fantje vlekli skozi vas v posmeh dekletom, če v glavnem ženitvenem času ni bilo poroke. Običaj bodo letos v popoldanskih urah pustnega torka predstavili v vaseh v okolici Bleda in Radovljice, na Bledu pa bo na pustno soboto še sprevod od Festivalne dvorane do Trgovskega centra.

Tradicionalno bo tudi torkovo pustno rajanje na Mestnem trgu v Škofji Loki.

Že šesto leto zapored občina Šempeter-Vrtojba skupaj s Sovodenjskim pustom pripravilja večdnevno prireditev s številnimi dogodki in tradicionalnimi sprevodi. Prireditev se bo pričela naslednji petek zvečer in trajala vse do pustnega torka.

V Drežnici nad Kobaridom bodo s pustovanjem pričeli prihodnjo soboto, iz hiš pa se bodo v Cerknem odpravili tradicionalni laufarji na pustno soboto.

Na Obali bodo v Kopru, Izoli in Piranu pustne prireditve potekale od 4. do 9. marca, med katerimi so četrti veliki pustni ples v Gledališču Tartini v Piranu, tretja istrska in druga portoroška pustna povorka ter številne druge pustne delavnice in predstave, vključno s potepanjem pustnih skupin po istrskih vaseh, še piše STA.