Na Radiu Kum vse bolj škriplje

Lastniki iz skupine Krater Media pravijo, da gre za prestrukturiranje, zaposleni se bojijo premeščanja in ukinjanja.

Objavljeno
12. september 2014 20.05
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje

Trbovlje – Dve leti oddajanja brez sofinancerskih sredstev ministrstva za kulturo je načelo poslovanje edine zasavske regionalne radijske postaje Radio Kum. Zdaj je v fazi prestrukturiranja, toda zaposleni in vodstvo oziroma lastniki, skupina Krater Media prek Studia D Novo mesto, imajo na dogajanje na »postaji« nasprotujoče si poglede. V reševanje Radia so se vključile občine, ki bi ga odkupile.

Trije zasavski župani, Miran Jerič, Matjaž Švagan in Vili Treven, so novomeškemu Studiu D kot edinemu družbeniku Radia Kum konec avgusta poslali izjavo o interesu za odkup poslovnih deležev, nominalne vrednosti dobrih 37.500 evrov. Igor Škerlak, direktor RGL, ponudbe ni komentiral, češ da gre za odločitev lastnikov.

Direktor skupine Krater Media Gregor Repič je zasavskim županom odgovoril s povabilom na sestanek, kjer naj bi se pogovorili o »zanimivem predlogu sodelovanja, ki bo zagotovil obveščenost v regiji na najmanj enako kakovostni ravni kot doslej«. Predloga v odgovoru ne razkriva.

Da so se v skupini pripravljeni pogovarjati, je razumljivo, saj je Radio Kum samo iz proračunov omenjenih treh občin letos prejel skupaj že 40.000 evrov, kar je dobra desetina vseh lanskih prihodkov; bilo jih je za 306.000 evrov.

Nekomercialna ali komercialna postaja

Da je Radio v finančnih škripcih, v vodstvu ne skrivajo. Triletni izpad prihodka iz naslova sofinanciranja lokalnih informativnih vsebin v višini 60.000 evrov in tudi vztrajno padanje komercialnih prihodkov nameravajo nadomestiti iz drugih virov, zaposlene bodo obdržali, zanje se ne bo spremenilo nič – razen da bodo morali več delati, je pred mesecem napovedal Igor Škerlak.

Zagotovil je, da bodo status postaje posebnega pomena, ki zahteva vsaj tri zaposlene novinarje, obdržali. Iz lokalnih radijskih krogov pa so kmalu začele prihajati drugačne vesti, ki sta jih Škerlak in Simon Prelesnik, direktor Radia Kum Trbovlje, za Delo zdaj znova zanikala. Naš vir namreč pravi, da bo Radio Kum iz nekomercialne postaje menda postal komercialna, kar pomeni, da zaveza o treh zaposlenih novinarjih in predpisani »minutaži« lokalnih informativnih vsebin ne drži več.

Lastnik naj bi postopek že sprožil, a Škerlak vztraja: »Lahko vam povem, da Radio Kum ostaja program posebnega pomena (nekomercialna radijska postaja), in se bomo z vsemi močmi borili, da takšen tudi ostane! Takšen status je za nas izjemnega pomena in ga nikakor ne mislimo ogroziti.«

Program za Zasavce iz Ljubljane?

Na vprašanja, ali bodo v začetku res oddajali štiri ure regionalnega programa ali bodo na sedanji lokaciji v Trbovljah obdržali le »mini« snemalni studio, tri zaposlene novinarke pa se bodo na delo vozile v Ljubljano, od koder naj bi Radio Kum poslej oddajal zasavski program in kjer bodo radijske novinarske moči pomagale ustvarjati tudi časopis Svet 24, jasnih odgovorov Škerlaka in Prelesnika nismo dobili.

»Vsakršno ugibanje glede programske zasnove in studia je še preuranjeno. Vsekakor pa bo del produkcije ostal v Trbovljah,« zagotavlja Škerlak, ki pravi, da v fazi prestrukturiranja, preden reorganizirajo delovne procese, o tem, kje bodo locirana delovna mesta zaposlenih, ne more govoriti.

Primerjava zasavskega Radia z usodo oziroma z že videnim »vzorcem« racionalizacije na nekaterih drugih radijskih postajah v sklopu skupine, po njegovem ne vzdrži. Frekvenca Radia Kum na 98,1 megaherca ostaja v uporabi podjetja Radio Kum Trbovlje.