Na Rimskem vrelcu do jeseni še ne bodo gradili

Še tretje podaljšanje roka za pridobitev gradbenega dovoljenja

Objavljeno
25. julij 2013 10.24
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Ravne na Koroškem – Kupec Rimskega vrelca niti po drugem podaljšanju roka ni pravočasno dopolnil dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja za prenovo in dograditev razpadajočega hotela, ki ga namerava spremeniti v zdraviliški center. Pred jesenjo ne bodo gradili, Abidov je zamenjal tudi zastopnika.

Ruskemu lastniku, imunopatologu Musi Abidovu, tudi tokrat ni uspelo izpolniti vseh pogojev za nadaljevanje postopka za pridobitev gradbenega dovoljenja za prenovo zdraviliškega kompleksa Rimski vrelec. Čeprav je njegov zastopnik Simon Mavsar še pred mesecem dni napovedoval, da bodo sredi julija že začeli graditi, se ob izviru zdravilne vode v Kotljah ni premaknilo še nič. Načelnica upravne enote Ravne Vlasta Božnik je povedala, da je vloga za pridobitev gradbenega dovoljenja še vedno nepopolna, rok za dopolnitev z manjkajočimi soglasji in projektnimi pogoji pa bodo že tretjič podaljšali, predvidoma za mesec dni.

A tudi to še ne pomeni, da bo Abidov konec avgusta že imel gradbeno dovoljenje, saj se po oddaji popolne dokumentacije začnejo nadaljnji postopki, ki vključujejo občino in lastnike sosednjih zemljišč. »Upravna enota je od datuma oddaje popolne vloge po zakonu dolžna izdati gradbeno dovoljenje v dveh mesecih, če je le mogoče pa poskušamo ta rok skrajšati,« pravi Božnikova. Ocenjuje, da bodo po dopolnitvi vloge gradbeno dovoljenje izdali približno v mesecu dni, torej konec septembra.

Simon Mavsar, ki je bil vse od začetka pogajanj za nakup Rimskega vrelca Abidov predstavnik v Sloveniji, je povedal, da sta z ruskim profesorjem sodelovanje v zadnjem mesecu prekinila. Razlogov ni hotel podrobno komentirati, dejal je le, da bo »Abidov šel naprej po svoje«. »Za nadaljevanje projekta morajo biti izpolnjeni določeni pogoji, kar ve vsak investitor, in če ti niso izpolnjeni, ni česa nadaljevati, ker ni kaj početi,« pravi Mavsar.

Ni jim uspelo zbrati vseh potrebnih dokumentov

Nova predstavnica Muse Abidova Iva Živanovič je potrdila, da jim za gradbeno dovoljenje ni uspelo zbrati vseh potrebnih dokumentov. »Čakamo še Arso, ki nam mora izdati služnostno pogodbo. Ne vemo še, kdaj jo bodo pripravili, vse drugo, kar je bilo v naši moči, pa smo dopolnili.« Pravi, da so plačali tudi vse komunalne prispevke, upravno enoto pa so spet prosili za enomesečno podaljšanje roka.

Izvajalca za gradbena dela prav tako še niso izbrali, počakali bodo na gradbeno dovoljenje, popis del za gradbinca pa je že pripravljen. Abidov se je v postopku pridobivanja manjkajočih dokumentov sestal tudi z ravenskim županom Tomažem Roženom. »Za javno pot, ki poteka po zemljišču, smo sprva želeli skleniti menjalno pogodbo z občino, nato pa se je ta zaradi zagotavljanja dostopa do bližnjega smučišča in do izvira mineralne vode odločila, da nam podeli stavbno pravico prav zato, da lahko čim prej pridobimo gradbeno dovoljenje, nato pa se bomo verjetno dogovorili za zamenjavo,« je povedala Živanovičeva.

Zaradi zamude je že jasno, da bo investitor zamudil pogodbeni rok, po katerem mora zdraviliško-rehabilitacijski center v Kotljah odpreti do 1. januarja 2014. Za zamudo je predvidena denarna kazen 9600 evrov na mesec. Če zdravilišča ne odpre do konca julija 2014, pa mora nepremičnino z zemljiščem vrniti občini. Živanovičeva je dejala, da se o morebitnem odlogu tega pogoja z občino še niso pogovarjali, vsekakor pa se za to zanimajo. »Glede na to, da zamujamo, ker čakamo na državna soglasja, in ni vse samo v naših rokah, bi radi, da se rok prestavi, po pogodbi je to tudi mogoče.« Začetek gradnje napovedujejo jeseni.