Na slovesnosti v Dražgošah kar deset tisoč ljudi

Slovesnosti v spomin na znamenito bitko narodnoosvobodilnega boja pri osrednjem spomeniku v Dražgošah se je udeležilo okrog deset tisoč ljudi. Nagovoril jih je minister za obrambo Karel Erjavec.

Objavljeno
14. januar 2007 16.55
Obiskovalci na slovesnosti ob 65. obletnici bitke
Železniki - Lepo vreme in bogat program osrednje proslave ob 65. obletnici dražgoške bitke sta danes v Dražgoše privabila bistveno več ljudi, ki so se spomnili na boje slovenskih partizanov v drugi svetovni vojni, kot v minulih letih. Po ocenah predsednika organizacijskega komiteja sklopa prireditev Po stezah partizanske Jelovice Zdravka Krvina se je na tokratni, jubilejni 50. prireditvi zbralo kar okrog 10.000 ljudi.

Na letošnji spominski slovesnosti dvojnega jubileja je udeležence vseh generacij iz vse Slovenije, ki so v Dražgoše prišli počastit spomin na upor Slovencev v drugi svetovni vojni, pozdravil minister za obrambo Karl Erjavec. Poudaril je, da so Dražgoše partizanska nekropola štiriletnega bojevanja za osvoboditev slovenskega ozemlja. "Mali slovenski narod je bojeval dražgoško bitko in precej pred kasnejšimi zavezniki v nič razblinil mit o nepremagljivi vojski tretjega rajha," je dejal minister.

Ko je sovražnik kljub strahoviti premoči spoznal svojo nemoč nad partizani, se je zatekel k najpodlejšemu dejanju. Izživljanju in terorju nad nedolžnim prebivalstvom, je pojasnil Erjavec. Dražgoška bitka, ki je bila največja bitka narodnoosvobodilnega boja na Gorenjskem, je januarja 1942 tako terjala življenja 41 Dražgošanov in devetih partizanov.

Erjavec: Brez sprejemanja preteklosti težko zagotoviti dobro prihodnost

Nekateri politiki menijo, da se je danes potrebno distancirati od partizanstva. "Vendar pa se moramo zavedati, da če ne bomo sprejemali preteklosti z vso resnico, bo težko zagotoviti dobro prihodnost," je poudaril Erjavec, ki je izpostavil, da se že ves čas svojega mandata osebno zavzema ne le za partizansko resnico, pač pa tudi za ustrezno financiranje borčevske organizacije.

Na podlagi zgodovinskih dejstev preteklosti raste in dobiva končno podobo narodova identiteta, z njo pa tudi domovinska zavest. "Kako razvijati domoljubje, če ne uspemo razčistiti zablod preteklosti, ki še danes razdvajajo slovenski narod in so predmet dnevne politike in poskusov izkrivljanja zgodovinskih dejstev?" je vprašal minister, ki je poudaril, da je bila odločitev Slovencev za upor edina prava odločitev, in zagotovil, da ne bodo dovolili spreminjanja zgodovine.

Erjavec: "Smrt fašizmu, svoboda narodu!"

Erjavec je prepričan, da ima Slovenija pred seboj lepo prihodnost. Vendar pa je potrebno za nadaljnjo uspešnost Slovenije doseči več sodelovanja in enotnosti med Slovenci. "Pri tem ne smemo pozabiti, da se je naša prihodnost tlakovala tudi v Dražgošah pred 65 leti. Če bi to pozabili, bi rušili slovenski ponos, zato moramo gojiti verodostojen odnos do dražgoške bitke," je še povedal minister, ki je svoj govor zaključil z besedami "Smrt fašizmu, svoboda narodu!" in požel bučen aplavz.

Mladi forum Socialnih demokratov si je privoščil prireditev

Med ministrovim govorom pa so predstavniki mladega foruma Socialnih demokratov Ljubljana visoko držali transparente in med zbrane delili letake z napisi, kot so "Ne glejte vladne TV, laže!" in "Vlada je bolj človeška do kapitala kot do delavca". Ko jih je vodja prireditve z besedami, da je slovesnost namenjena spominu, pozval, naj tega spomina ne žalijo, pa so transparente spustili.

Več tisoč ljudi se je tudi na letošnjo slovesnost, ki so jo popestrili partizanski pevski zbor, orkester Slovenske vojske in tenorist Janez Lotrič, odpravilo peš. 939 jih je prehodilo kar 38 kilometrov dolgo pot spominskega pohoda Po poti Cankarjevega bataljona s Pasje ravni v Dražgoše. 214 pohodnikov pa je v Dražgoše prišlo po prav tako celonočnem tradicionalnem rekreativnem pohodu iz Železnikov prek Ratitovca.

Poleg njih je bilo v Dražgošah tudi veliko članov vlade, državnozborskih poslancev in županov. Med navzočimi so bili predsednik Zveze združenj borcev in udeležencev NOB Janez Stanovnik, nekdanji predsednik republike Milan Kučan, ljubljanski župan Zoran Janković, predsednik državnega sveta Janez Sušnik in evropski poslanec Borut Pahor.