Na smučeh pred počitnicami

Šolarji se brezplačno uče smučanja za veselje na snegu in za večjo varnost na smučiščih

Objavljeno
11. februar 2016 17.01
Brane Piano
Brane Piano
Rogla - Jutri se bo na Rogli, Krvavcu, Mariborskem Pohorju in Voglu iztekla drugo zimo zapored izvedena štiridnevna akcija brezplačnega učenja smučanja Šolar na smuči za več kot 2400 učencev četrtih in petih razredov slovenskih osnovnih šol. Začela se je v torek, njen ambasador pa je Jure Košir.

Z akcijo so začeli lani na pobudo Uroša Zupana z RTC Krvavec, letos pa so jo družno pripravili Smučarska zveza Slovenije, Zavod za šport Planica, Policija in smučarski centri v želji, da bi se otroci naučili (varneje) smučati in da bi vzljubili zimske športe. Vse prepogosto so namreč žrtve nesreč na smučiščih prav otroci, ki bi se ob boljšem znanju smučanja lahko izognili napakam ali celo objestnim odraslim smučanjem. Poleg tega pa je akcija namenjena tudi zimskim užitkom, saj mnogi starši dandanes otrokom smučanja niti ne morejo privoščiti. Lani se je tako organiziranega smučanja udeležilo skoraj 2000 otrok, letos pa jih je že več.

Samo na Rogli bo do vključno jutri brezplačno tako smučalo 600 šolarjev, ki prihajajo z osnovnih šol iz Zreč, Slovenskih Konjic, Slovenske Bistrice, Radeč, Blance, Lesičnega Črešnjevca, Izlak, Ljubljane in Ljubljane-Šentvida. Z njimi se ukvarjajo učitelji rogelske Alpske šole.

Na Rogli, kjer to zimo povečujejo obisk, saj jo je samo januarja obiskalo skoraj 53 tisoč smučarjev, hoteli na Rogli in v Termah Zreče pa so te dni skoraj 90-odstotno zasedeni, so pred zimskimi počitnicami veseli novega snega - skupaj ga imajo do 60 centimetrov. Obratujejo vse žičniške naprave, od četrtka do nedelje imajo nočno smuko, odprta sta Fun park na snegu in adrenalinsko sankališče, za ureditev vseh tekaških prog pa še čakajo na nove snežne padavine.