Na soboških mestnih avtobusih vse več potnikov

V lanskem letu sta mestna avtobusa Sobočanec 1 in 2 v Murski Soboti prepeljala že 90.000 potnikov - teh je iz leta v leto več

Objavljeno
10. februar 2015 21.01
Jože Pojbič, Murska Sobota
Jože Pojbič, Murska Sobota

Murska Sobota - Avtobusni promet Murska Sobota in soboška mestna občina sta včeraj predstavili še eno razširitev primestnega avtobusnega prometa: odslej bo vsako uro vozil nov avtobus na progi med Bakovci, Mursko Soboto in Moravskimi Toplicami. Za občane soboške občine bodo vožnje polovično subvencionirane, po mestu pa celo brezplačne.

Nova pridobitev je samo nadaljevanje izgrajevanja mreže mestnih in primestnih avtobusnih prog v Murski Soboti, ki se je začelo jeseni leta 2007 z uvedbo prve proge mestnega avtobusa Sobočanec. Že od vsega začetka je zato, da bi čimveč ljudi vzpodbudili k uporabi javnega prevoza, mestni avtobus v Murski Soboti brezplačen za vse občane mestne občine Murska Sobota in za vse dijake murskosoboških srednjih šol. Mestni avtobusi so v Sloveniji brezplačni samo še v mestnih občinah Velenje in Nova Gorica.


Leta 2007, ob uvedbi prvega mestnega avtobusa, se je z njim prepeljalo le kakšnih petdeset potnikov na dan, z leti pa se za to brezplačno možnost prevoza po mestu odloča vedno več predvsem upokojencev, osnovnošolcev in srednješolcev. V vsem lanskem letu se je tako z mestnim avtobusom prepeljalo že več kot 90.000 potnikov, za letos pa jih pričakujejo več kot 100.000, pravi vodja PC promet in turizem pri Avtobusnem prometu Murska Sobota Vesna Rebrica. Občina se je namreč v sklopu načrta za izboljšanje kakovosti zraka, ki ga je sprejela zaradi velike onesnaženosti mesta s prašnimi delci PM 10, prijavila na razpis podnebnega sklada in dobila evropska sredstva za 85 odstokov vrednosti novega avtobusa. Ta je oktobra lani kot Sobočanec 2 začel voziti na dodatni progi med Rakičanom, Mursko Soboto in Černelavci in že v prvem mesecu je prepeljal dodatnih 2000 potnikov. Z novim avtobusom so mrežo prog Sobočanca v občini razširili tudi na tri primetna anselja Nemčavce, Rakičan in Černelavce. Oboje je jasno zagotovilo, da se bo število potnikov mestnega prometa v Murski Soboti v letošnjem letu krepko povečalo.


Mestna občina Murska Sobota pri uvajanju mestnega avtobusnega prometa že od vsega začetka sodeluje z Avtobusnim prometom Murska Sobota, ker je to edino podjetje, ki se prijavlja na letne občinske razpise za podelitev koncesije. Sprva je lokalni Sobočanec občino stal okrog 150.000 evrov letno, sedaj pa je strošek že okrog 265.000 evrov na leto, vendar se deloma poračuna z najemnino za nov avtobus, ki je v lasti občine.