Na sojenju Erjavcu in Gutmanu morda že sodba

Danes se bo nadaljevalo sojenje Karlu Erjavcu in Albinu Gutmanu v zadevi Patria. Državni zbor bo razpravljal o zaostritvi nadzora nad delom na črno, Gospodarska zbornica Slovenije pa bo drevi podelila nagrade za izjemne gospodarske dosežke.

Objavljeno
02. marec 2011 08.24
Ti. K., delo.si
Ti. K., delo.si
Ljubljana - Dopoldne se bo na ljubljanskem okrajnem sodišču za zaprtimi vrati nadaljevalo sojenje nekdanjemu obrambnemu ministru Karlu Erjavcu in nekdanjemu načelniku Generalštaba SV Albinu Gutmanu v zadevi Patria. Po besedah Erjavčevega zagovornika Luke Podjeda je mogoče sodbo pričakovati že danes ali na naslednji obravnavi, ki je sklicana za 16. marec.

Izvajanja dokazov namreč ne bo več, je prejšnji teden za STA pojasnil Podjed, trajanje sojenja pa je odvisno od tega, kako hitro bodo prebrane listine, za katere bo sodišče ugotovilo, da so za postopek pomembne. Po njegovi oceni bodo druge, manj pomembne listine v postopku le preleteli.

Obrambna ministrica Ljubic Jelušič se bo danes mudila na prvem uradnem obisku v Azerbajdžanu. Srečala se bo z gostiteljem, obrambnim ministrom Safarjem Abijevom, slovensko delegacijo pa bo sprejel tudi predsednik Ilham Alijev.

DZ bo redno februarsko sejo danes nadaljeval z vladnim predlogom novele zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno. Po besedah ministra za delo Ivana Svetlika je treba delo na črno omejiti, ker neposredno konkurira delovnim mestom, zavira podjetništvo, šibi pritok sredstev v javno blagajno ter spodjeda socialno državo.

Kot delo na črno se po predlagani noveli še naprej ne bo štela sosedska pomoč, razen kadar bo delo vezano na dejavnosti pravne osebe ali samozaposlene osebe ter v primeru opravljanja dela na nepremičninah in premičninah, ki se uporabljajo za opravljanje dejavnosti. Novela med nadzorne organe vključuje Carinsko upravo RS, poleg tega se pristojnosti nadzornih organov širijo.

Na letošnji energetski konferenci En.odmev 011, ki jo v Ljubljani pripravlja Energetika.net, bodo tokrat energetski strokovnjaki in odločevalci, ki krojijo slovensko energetiko, soočili mnenja, strokovne ocene in napovedi o prihodnosti slovenske energetike.

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) bo drevi v Cankarjevem domu podelila 43. nagrade GZS za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke. Gre za priznanje tistim gospodarstvenikom, ki že vrsto let uspešno vodijo podjetja. Slavnostni govornik na prireditvi bo tudi letos premier Borut Pahor.

Nagrade, ki so najstarejša in najprestižnejša tovrstna priznanja v Sloveniji, so namenjene direktorjem, izvršnim direktorjem in predsednikom uprav oziroma osebam, ki operativno vodijo družbo, kot visoko priznanje za izjemno poslovodno, tehnično, marketinško ter organizacijsko delo in trajni razvoj družbe, določajo pravila.