Na stadionu skupaj zapelo blizu 5000 otrok

Množični skupni pevski zbor na mariborskem Ljudskem vrtu so sestavili otroci iz več kot 150 osnovnih šol iz cele Slovenije.

Objavljeno
20. junij 2013 17.05
ZBOROVSKI BUM
Miha Rubin, Maribor
Miha Rubin, Maribor
Maribor - Staro tribuno Ljudskega vrta so danes praktično do zadnjega kotička napolnili mladi pevci - na mariborskem nogometnem stadionu je namreč potekal Zborovski bum, na katerem je skupaj zapelo čez 4700 osnovnošolcev.

Ta edinstveni glasbeni dogodek se je prvič odvil ob koncu lanskega šolskega leta na Trgu Leona Štuklja, kjer je pelo 1400 otrok iz 36 osnovnih šol mariborsko-ptujske regije. Letos pa so množični skupni zbor sestavili otroci iz več kot 150 osnovnih šol iz cele Slovenije, zaradi tako velike udeležbe pa so za prizorišče Zborovskega buma izbrali stadion Ljudski vrt.

»Glavni namen dogodka je prispevati k dvigu kakovosti mladinskega zborovskega petja in motivirati otroke za petje v šolskih zborih,« je povedala Inge Breznik iz mariborske enote Zavoda RS za šolstvo, ki je koordinator dogodka. Med cilji je omenila še domovinsko vzgojo, saj so šolarji - v Ljudskem vrtu jih je spremljal big band orkester slovenske vojske - peli le slovenske pesmi, nekatere tudi triglasno.

»Ostanite na poti glasbe, saj preko nje razvijate kreativnost in domišljijo,« je pevce na tribuni nagovorila Breznikova. Na stadionu se je zbralo tudi kar nekaj poslušalcev, ki so množičen zbor večkrat nagradili z aplavzom.

Med gosti tudi predsednik Pahor

Med gosti drugega Zborovskega buma, ki je bil hkrati tudi uvodno dejanje letošnjega Festivala Lent (ta se uradno začne jutri), je bil tudi predsednik države Borut Pahor; pevcem na tribuni dejal, da so pripravili »najbolj imenitno kuliso, kar jih je danes v Sloveniji«. Ob tem se je pohvalil, da tudi sam ni »čisto brez posluha«.

Množico šolarjev je pozdravil tudi mariborski župan Andrej Fištravec, ki je v vročem dnevu izrazil upanje, da bo v Mariboru »vsak prišel vsaj do ene kepice sladoleda.« S približno enournim glasbenim nastopom, ki je navdušil poslušalce, so si vsi pojoči šolarji sladoled več kot zaslužili.