Na stari Cinkarni zabrneli stroji

Šentjurski Stonex je začel sanirati nevarno zemljino. Vreme je velika ovira.

Objavljeno
13. avgust 2014 10.08
Špela Kuralt, Celje
Špela Kuralt, Celje
Celje – Šentjurski Stonex, ki je bil izbran za izvajalca sanacije močno onesnažene zemljine stare Cinkarne, bo danes dokončno sestavil stroj, ki bo strupeno zemljo predeloval v gradbeni material. Kljub temu na tem območju že izkopavajo zemljino in predstavniki civilnih iniciativ so se že oglasili zaradi smradu.

Ob našem obisku ni bilo zaznati nobenega smradu, medtem ko so predstavniki Civilnih iniciativ Celja, ki že več let opozarjajo na hude okoljske probleme v Celju, prejšnji teden zaznali vonj po katranu. Kot je povedala doc. dr. Cvetka Ribarič Lasnik, direktorica Inštituta za okolje in prostor (IOP), ki je pripravil presojo vplivov na okolje pri tem projektu, je prejšnji teden res smrdelo, ko so kopali na območju s katranom. Poudarila je, da dela ves čas spremljajo, vsakih 20 minut spremljajo tudi veter. Če je vetra preveč, IOP takoj pošlje sms in dela prekinejo. To se je zgodilo tudi včeraj, dela so nadaljevali, ko se je veter umiril. Prašenje preprečuje uporaba aerosola.

Do konca novembra

Stonex mora sanacijo območja končati do konca novembra. Kot je povedal vodja projekta Peter Zapušek, bi moral ta čas zadostovati, čeprav je velik faktor vreme. Poleg težav z vetrom del ne morejo izvajati v dežju, saj mora biti vode v zemljini točno določena količina, da jo lahko predelajo v gradbeni odpadek.

Predstavnik Civilnih iniciativ Celja Boris Šuštar je opozoril, da je sicer prav, da se je sanacija na tem območju vendarle začela, vendar ni problem le teh 13.600 kubičnih metrov zemlje: »Problem je celotno območje.« Sicer pa v CIC zaupajo IOP, ki je za projekt, ki je konec julija dobil tudi okoljevarstveno dovoljenje in soglasje, pripravil presojo vplivov na okolje in trdi, da je projekt dober.

O Bukovžlaku vse tiho

Vprašanje, ali bodo Stonex angažirali tudi pri sanaciji nevarne zemljine v Bukovžlaku, je morda na mestu, vendar pa za to območje o sanaciji ne govori še nihče. Še več, z ministrstva so nam na začetku meseca sporočili, da po prvih podatkih, uradnih še ni, na tem mestu odpadki sploh nimajo nevarnih lastnosti. Rezultati analize, ki jih je pred petimi leti pridobil IOP, so precej drugačni. V tistih vzorcih iz Bukovžlaka so bile namreč nekajkrat presežene kritične vrednosti kadmija, cinka, svinca, bakra in arzena. Ribarič Lasnikova opozarja, da so njihovi rezultati nesporni, da pa bi za komentar pojasnil z ministrstva morala videti njihovo analizo. Te za zdaj še ni. Prav tako še čakajo na rezultate analiz z območja v Mestnem parku, kjer so CIC opozorile na zemljino, za katero je analizo opravil celjski oddelek za kemijske analize živil, vod in drugih vzorcev okolja pri Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano. Medtem ko so ti podatki pokazali, da gre za podobno onesnaženost zemlje kot na stari Cinkarni in v Bukovžlaku, so z ministrstva sporočili le, da je glede na videz zemlje neutemeljena trditev, da so odpadki z območja stare Cinkarne.