Na strateškem forumu tudi Gordan Jandroković

Kot je potrdil premier Borut Pahor se bo strateškega foruma, ki bo 30. in 31. avgusta na Bledu, udeležil tudi hrvaški zunanji minister Gordan Jandroković. Njegov obisk naj bi pomenil dober signal v izboljšanju odnosov.

Objavljeno
24. avgust 2009 18.07
Š. Ro./STA
Š. Ro./STA
Brdo pri Kranju - Premier Borut Pahor je na današnji novinarski konferenci med sejo vlade na Brdu pri Kranju potrdil, da se bo strateškega foruma, ki bo 30. in 31. avgusta na Bledu, udeležil tudi hrvaški zunanji minister Gordan Jandroković. To bo po njegovem dober signal izboljšanja odnosov med državama.

Na zunanjem ministrstvu sicer mogli potrditi, ali se bosta ob robu sestala tudi z zunanjim ministrom Samuelom Žbogarjem. Kot so povedali, bo verjetno do srečanja prišlo, dokončnega dogovora pa še ni in je odvisen od tega, če bosta ministra ocenila, da je v skladu z dogovorom premierov na Trakošćanu potreben. Jandroković bo sicer na strateškem forumu v ponedeljek govorec na panelu o gospodarski krizi kot grožnji varnosti in razvoju.

Premier Pahor je med sejo vlade danes izrazil posebno zadovoljstvo, da se bo foruma udeležil Jandroković, saj bo to po njegovem "dober signal izboljšanja odnosov med obema državama" in prikaz želje "obeh diplomacij, da ne zamudita nobene priložnosti, da nadaljujeta delo, ki smo ga začrtali na zadnjem sestanku s predsednico hrvaške vlade" Jadranko Kosor 31. julija na dvorcu Trakošćan.

Na novinarsko vprašanje, kaj je novega glede dogovora s Kosorjevo, pa je povedal le, da se uveljavlja. Ko bo dogovor prišel v fazo osnutka, bodo z njim seznanjeni predsedniki parlamentarnih strank na obeh straneh, če se bosta tako dogovorila s Kosorjevo, je še povedal.

Pahor in Kosorjeva sta po pogovorih na dvorcu Trakošćan povedala, da sta dosegla dogovor o okviru, ki bi lahko do konca leta privedel do rešitve vprašanja nadaljevanja hrvaških pogajanj z EU in meje med državama. Podrobnosti nista razkrila, povedala sta le, da naj bi strani podrobnosti dogovorili do jeseni, ko naj bi se znova sestala, tokrat v Sloveniji. Premiera sta takrat tudi napovedala bolj intenzivno sodelovanje, tudi obeh zunanjih ministrov, ki pa naj bi bilo bolj skrito pred očmi javnosti.

Premier Pahor je sicer s pripravami na strateški forum, ki bo 30. in 31. avgusta potekal na Bledu, zadovoljen. "Forum se pripravlja z veliko vnemo, zadovoljni pa smo tudi z odzivom," je še dejal. Od foruma pa si obeta "dobro diskusijo tako v formalnih kot bilateralnih srečanjih".

Razprava na letošnjem strateškem forumu, ki ga že četrto leto organizirata ministrstvo za zunanje zadeve in Center za evropsko prihodnost, bo namenjena svetovni gospodarski krizi in njenemu vplivu na gospodarske in geopolitične spremembe v Evropi in Evraziji. Ob slovenskem političnem vrhu se ga bodo udeležili tudi številni ugledni gostje iz tujine, zunanji, gospodarski in drugi ministri.