Na Svetilniku izolski župani izgubljajo volitve

Več kot 300 občanov od župana Kolenca zahteva nazaj zelenico v parku na Svetilniku.

Objavljeno
30. maj 2014 20.23
Svetilnik Izola
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Izola - »Na ponedeljkovem zboru krajanov KS Izola staro mestno jedro bo pestro. Verjetno bo priletel tudi kak paradajz,« je povedal dober poznavalec Izole, ki noče biti imenovan. Krajani, ki od župana Igorja Kolenca zahtevajo vzpostavitev prvotnega stanja na njihovi najbolj dragoceni in edinstveni mestni zelenici - na Svetilniku -, so do zdaj zbrali več kot 300 podpisov pot peticijo.

Z območjem Svetilnika izolski župani nimajo sreče. Urejanja se je pred destimi leti najprej lotila takratna županja Breda Pečan, vendar so inšpektorji ugotovili, da so posegi v prostor nezakoniti in občina je morala že zgrajene poti ter objekte odstraniti.

Občina je izgubila več kot milijon evrov za investicijo, rušenje in odškodnine, ki jih je morala izplačati najemnikom lokalov, Pečanova pa zaradi tega po navedbah naših virov ni bila izvoljena v državni zbor. Včeraj je za komentar nismo mogli priklicati. Urejanja kopališča na Svetilniku je leta 2010 pred potekom mandata naročil tudi takratni župan Tomislav Klokočovnik in si zaradi domnevno spornih poslov prislužil kazensko ovadili.

»Občina ne potrebuje gradbenega dovoljenja«

Kar zadeva zakonitost, zdajšnjemu županu Igorju Kolencu pri posegih v parku Svetilnik kaže bolje, saj je gradbeni inšpektor, ki je 28. maja opravil inšpekcijski pregled, ugotovil, da gre za gradnjo enostavnih objektov in da občina lahko dela opravlja brez gradbenega dovoljenja. Občina je za poseg pridobila kulturno-varstveno soglasje zavoda za varstvo kulturne dediščine, poseg pa je tudi v skladu z občinskim odlokom, so ugotovili inpšpektorji. A kot pravijo, postopek še ni končan.

Zdajšnje urejanje Svetilnika je del projekta urbane opreme starega mesta. Vreden je 687.240 evrov, občina pa je zanj pridobila 512.000 evrov nepovratnih evropskih sredstev. »Denarja ni dovolj za popravilo infrastrukture in tlakovanja ulic, lahko pa precej polepšamo mesto,« je prepričan župan Kolenc.

Projekt arhitekta Milana Tomaca zajema ureditev velbanih ulic, v katere so namestili velike table z risbami in citati iz starega mestnega statuta, ulice so dobile kamnite klopi, korita za rože, koše za odpadke in drugo mestno opremo. Že v Ljubljanski ulici so Izolani nasprotovali namestitvi opreme, ker bi jim zožila ulico in bi bil poseg v nasprotju s smernicami spomeniške dediščine.

Denar za nujnejše stvari

Krajani pravijo, da jih občinska oblast preprosto ne razume, da na Svetilniku tako tlakovanih poti z bloki brušenega betona sploh ne potrebujejo, da bi radi zelenico za kopanje in rekreacijo in da bi morali denar porabiti za nujnejše stvari.

Poleg tega pravijo, da so že na predstavitvah projekta opozorili, da takšnim rešitvam nasprotujejo. Nerazumljivo se jim zdi, da pri zdajšnjem urejanju parka ne sodeluje krajinska arhitektka Ana Kučan, ki je pred približno osmimi leti dobila prvonagrado na razpisu za ureditve Svetilnika. Čeprav vedo, da lahko zaplet pripelje do vračila evropskih sredstev in kazni, ki bi jo morala plačati država, pravijo, da od svojih zahtev ne bodo odstopili.

Župan Igor Kolenc je prepričan, da je bila izolska javnost o vsem ustrezno seznanjena, da se je pogovarjal z veliko krajani, da so bili vsi postopki speljani po predpisih, da sam ni zagovornik pozidav, da je mogoče opremo tudi odstraniti in jo nameniti kam drugam, vendar si občina večjih posegov ne more privoščiti ... Kolenc je prepričan, da se je vse to zgodilo zaradi volitev, kar pa je večina nasprotnikov, s katerimi smo se pogovarjali, zanikala.