Na Telefon za otroke in mladostnike največ kličejo dečki

Med klicatelji so v preteklosti prevladovala dekleta, sedaj pa se že drugo leto pojavlja trend večjega deleža dečkov.

Objavljeno
01. oktober 2014 16.08
S. P., Delo.si, STA
S. P., Delo.si, STA
Ljubljana − Telefon za otroke in mladostnike − TOM telefon je lani prejel 24.782 klicev, z mladimi pa so opravili 6491 svetovalnih pogovorov. V prvi polovici tega leta so prejeli okoli 15.900 klicev in opravili okoli 4750 svetovalnih pogovorov. Najpogosteje pokličejo osnovnošolci med 12. in 15. letom starosti, v zadnjem obdobju pa je med njimi več dečkov.

TOM telefon, program Zveze prijateljev mladine Slovenije, je dosegljiv vsak dan med 12. in 20. uro na telefonski številki 116-111. V osmih svetovalnih skupinah telefona deluje več kot 120 svetovalcev prostovoljcev. Kot pojasnjujejo na zvezi, mladi večkrat pokličejo, a se pri tem ne oglasijo in prekinejo zvezo.

Ti klici pogosto pomenijo preverjanje, kaj se bo zgodilo na drugi strani žice, kakšen bo odziv in ali je varno spregovoriti in zaupati svojo zgodbo. Pozneje tako pokličejo znova in opravijo svetovalni pogovor.

Na prvih mestih so ljubezen, telesni razvoj in spolnost

Med klicatelji so v preteklosti prevladovala dekleta, zdaj pa se že drugo leto pojavlja trend večjega deleža dečkov. Večinoma pokličejo mladi med 10. in 18. letom starosti, med njimi pa najpogosteje osnovnošolci med 12 in 15 letom starosti.

Najpogostejše tematike pogovorov so po podatkih zveze tesno povezane z odraščanjem, na prvih mestih so ljubezen, telesni razvoj in spolnost. Pri tem mladostnike zanimajo odnosi med fanti in dekleti, konkretne informacije o spolnih odnosih, menstruaciji, nosečnosti in kontracepciji.

Mladi pogosto postavljajo tudi vprašanja o odnosih z vrstniki in o medvrstniškem nasilju, na področju družine mladi sprašujejo o problemih s starši ter brati in sestrami, stisko otrok predstavljata tudi ločitev in alkoholizem staršev. Šolske tematike so pogosto povezane s soočanjem s slabim učnim uspehom in dilemami glede nadaljnjega šolanja.

Slaba samopodoba, strah, osamljenost

Pogoste teme, zaradi katerih mladi kličejo, so še telesne težave in psihološke težave − pri zadnjih gre večinoma za slabo samopodobo, strah, osamljenost in motnje hranjenja. Svetovalcem postavljajo tudi vprašanja, povezana z fizičnim in psihičnim trpinčenjem, odvisnostjo, socialno stisko in samomorom.

Poleg TOM telefona, ki deluje od leta 1990, lahko mladi vprašanja postavijo tudi prek spletne klepetalnice na spletni strani www.e-tom.si. Svetovalci so prek spletne klepetalnice v letu 2013 prejeli 471 vprašanj, v prvi polovici letošnjega leta pa 205.