Na Triglav več kot 80 bolnic z rakom dojke

V organizaciji Društva onkoloških bolnikov se je na Triglav odpravilo skoraj 80 bolnic z rakom dojke. Vzpon simbolizira zmago nad boleznijo in pot k okrevanju.

Objavljeno
01. september 2009 09.27
Ka. Ž. /STA
Ka. Ž. /STA
Mojstrana - Društvo onkoloških bolnikov že dvanajsto leto organizira tradicionalni pohod žensk z rakom dojke na Triglav pod geslom Dober dan življenje. Danes se bo na vrh povzpelo skoraj 80 bolnic z rakom dojke v spremstvu 20 vodnikov in spremljevalcev. Predvidevajo tudi sodelovanje SV s helikopterskim prevozom do Kredarice, so sporočili iz društva.

 

V spremstvu reševalcev Gorske reševalne službe Slovenije in vodnikov Planinske zveze Slovenije se bo na Triglav 80 žensk odpravilo peš, 11 pa jih bo do Kredarice pripeljal helikopter Slovenske vojske. Po vzponu do Kredarice se bo prvič na vrh Triglava do Aljaževega stolpa podalo 18 udeleženk, ki bodo doživele svoj krst, so v društvu zapisali v sporočilu za javnost.

 

Kot so pojasnili, se na pohod podajajo bolnice iz 18 skupin za samopomoč z vseh koncev Slovenije, ki delujejo v programu organizirane samopomoči Pot k okrevanju. Med letom so se pripravljale na podvig in v skupinah širile veselje do pohodništva, izletov v naravo in s tem krepile zavest o odgovornosti za lastno zdravje.

 

Triglav postaja tako simbol in cilj tudi za zmago nad boleznijo in pot k okrevanju, so navedli v društvu. Dodali so, da pohod v varnem spremstvu gorskih vodnikov poteka po že ustaljeni poti z Rudnega Polja na Pokljuki preko Studorskega prevala in Vodnikovega doma na Velem polju do Kredarice. Pohodnice se bodo že prvi dan povzpele na vrh.

 

Zvečer bo v kapelici na Kredarici skupno bogoslužje, drugi dan se bodo po isti poti vračali v dolino in planinarjenje končali s slavjem na Bledu. Vse udeleženke bodo poleg majic prejele diplomo in naslov Triglavska roža 2009, organizatorji in vodniki pa posebna priznanja.